Rákóczi túrós

Rákóczi túrós
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 24 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • 6 dkg cukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 dl tejföl
  • 1 sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • a töltelékhez:
  • 75 dkg túró
  • 10-12 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • zsemlemorzsa
  • a habrácshoz:
  • 3 tojásfehérje
  • 15 dkg porcukor
  • baracklekvár
  • (a tepsi 37 x 24 cm-es)
  • 24 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • 6 dkg cukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 dl tejföl
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 75 dkg túró
  • 10-12 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • zsemlemorzsa
  • 3 db tojásfehérje
  • 15 dkg porcukor
  • baracklekvár

Elkészítés:

A cukros sütőporos lisztet elmorzsoljuk a felkockázott hideg vajjal, a tejföllel, a tojássárgával és omlós tésztát gyúrunk belőle. Mehet a hűtőbe 30 percre, ezalatt elkészül a töltelék.

A túrót kikeverjük a cukorral, tojássárgákkal, ízesítőkkel, végül óvatosan belekeverjük a habbá vert fehérjéket is.

A tésztát kinyújtjuk, óvatosan átemeljük a vajazott, lisztezett tepsibe, megszurkáljuk és 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig elősütjük.
Kivesszük és megszórjuk egy kanál zsemlemorzsával, majd rásimítjuk a túrókrémet és tovább sütjük 25 percig.

Közben kemény habbá verjük a 3 fehérjét, majd apránként hozzáadjuk a cukrot is, tovább verve a habot. Ezután habzsákba szedjük és a kivett tészta tetejét berácsozzuk vele. Visszatesszük sülni még kb. 10-15 percre, amíg egy kicsit színesedik a hab.

Ezalatt a baracklekvárt kanállal kikeverjük és egy nylonzacskóba szedjük, lyukat vágunk a csücskére.
A kész sütemény rácsközeibe nyomjuk a lekvárt és a tepsiben hagyjuk kihűlni. Vízbe mártott késsel kockákra vágjuk, úgy kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Markos Mária küldte be. Köszönjük!