Rácsos pite

Rácsos pite
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 2 db tojásfehérje
  • csipetnyi só
  • a töltelékhez:
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db kápia paprika
  • 1 db póréhagyma
  • 3 dkg vaj
  • 40 dkg paradicsom
  • 40 dkg apró tisztított rákfarok
  • 6 szál kakukkfű,
  • darált bors
  • cayenne bors
  • 0,5 dl tejszín
  • a kenéshez:
  • tojás
  • a nyújtáshoz:
  • liszt
  • Hozzávalók
  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 2 db tojásfehérje
  • csipetnyi
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db kápia paprika
  • 1 db póréhagyma
  • 3 dkg vaj
  • 40 dkg paradicsom
  • 40 dkg apró tisztított rákfarok
  • 6 szál kakukkfű,
  • darált bors
  • cayenne bors
  • 0,5 dl tejszín
  • tojás
  • liszt

Elkészítés:

A tésztához összemorzsoljuk a lisztet vajjal, majd hozzáadjuk a sót, a tojások fehérjét, összegyúrjuk, és a tésztát fóliába téve a hűtőbe tesszük pihenni 40 percre.

Megtisztítjuk és megmossuk a zöldségeket. A paradicsomot leforrázzuk, a héját lehúzzuk, majd kettévágjuk, és a magokat kikaparjuk.

Vajon megfuttatjuk a finomra vágott hagymát, rátesszük a kockákra összevágott paprikát. Pár perc alatt összepirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, az összevágott kakukkfüvet, elkeverjük. Beletesszük a karikákra összevágott póréhagymát és a kockákra összevágott paradicsomhúst. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk cayenne borssal, és 10 perc alatt összefőzzük. A tűzről levéve belekeverjük az apró rákokat.

A tészta 2/3 részét kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy 24 cm-es lapos tortaformát. Beletesszük a paradicsomos rákragut, meglocsoljuk tejszínnel. A visszamaradt tésztát kinyújtjuk, és 1 cm széles csíkokra felvágjuk. A csíkokból rácsos fonatot készítünk a torta tetejére, amit a felvert tojással megkenünk.

200 fokosra előmelegített sütőbe tesszük, 35-40 perc alatt megsütjük, majd pár percet pihentetjük, szeleteljük és tálaljuk.