Rácponty

Rácponty
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 60 dkg beirdalt filézett ponty
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 10 dkg húsos füstölt szalonna
  • 2 evőkanál zsír
  • 1 db kárpia paprika
  • 1 db tv paprika
  • 1 nagy birka szarvú paprika
  • 1 hegyes erős paprika
  • 4 db héjazott paradicsom
  • bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejföl
  • 2 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 4 evőkanál liszt
  • 4 evőkanál olaj
  • 4 db közepes burgonya
  • 60 dkg beirdalt filézett ponty
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 10 dkg húsos füstölt szalonna
  • 2 evőkanál zsír
  • 1 db kárpia paprika
  • 1 db tv paprika
  • 1 nagy birka szarvú paprika
  • 1 hegyes erős paprika
  • 4 db héjazott paradicsom
  • bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejföl
  • 2 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 4 evőkanál liszt
  • 4 evőkanál olaj
  • 4 db közepes burgonya

Elkészítés:

A beirdalt halat besózzuk, állni hagyjuk. A burgonyát sózott hideg vízben feltesszük főni, de nem főzzük teljesen meg, csak félpuhára. Elkészítjük a lecsós alapot, a hagymát félfőre, a paprikákat vastagabb csíkokra, a paradicsomot kockára vágjuk.

A zsírt feltesszük melegedni, rádobjuk a csíkokra vágott szalonnát, kiolvasztjuk a zsírját, utána a hagymát csipet sóval megdinszteljük a zsiradékon, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott paprikát is. Megsózzuk, borsozzuk és együtt tovább pároljuk (de nem csak roppanósra), majd rárakjuk a kockára vágott paradicsomot és tovább pároljuk. Megszórjuk piros paprikával és átkeverjük.

Egy sütőtálat zsírral kikenünk. A megfőtt felkarikázott burgonya felét lerakjuk a tál aljára, majd egyenletesen ráhalmozzuk a lecsót, amit befedünk a maradék burgonyakarikákkal.

180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 25 percre. Amíg sül a lecsós alap, addig megsütjük a ponty filéket.

A filéket 2 cm-es csíkokra vágjuk, paprikás lisztben megforgatjuk, forró olajban kisütjük, de nem ropogósra, mert még a sütőbe tesszük.

Az elősütött burgonyás lecsó tetejére tesszük a megsütött halakat, fokhagymás tejföllel megkenjük, és betoljuk a sütőbe 15 percre, amíg rásül a tejföl.

Melegen tálaljuk, kínálhatunk hozzá langyos fokhagymás tejfölt.

Megjegyzés:

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti