Puszedli

Puszedli
Elkészítési idő
5,0 2 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 6 púpos evőkanál cukor
  • 2 dl hidegvíz
  • 25 dkg porcukor
  • 3 tojássárgája
  • 10 dkg margarin
  • 90 dkg liszt (finom és rétes vegyesen)
  • 1 csapott teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 kávéskanál fahéj
  • citromhéj
  • 1 csomag vaníliacukor
  • 1 dl tej
  • 1 csomag szalalkáli
  • 0,5 dl olaj
  • a mázhoz:
  • 3 tojásfehérje
  • kb. 30-35 dkg porcukor
  • citromlé ízlés szerint
  • 6 púpos evőkanál cukor
  • 2 dl hidegvíz
  • 25 dkg porcukor
  • 3 tojássárgája
  • 10 dkg margarin
  • 90 dkg liszt (finom és rétes vegyesen)
  • 1 csapott teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 kávéskanál fahéj
  • citromhéj
  • 1 csomag vaníliacukor
  • 1 dl tej
  • 1 csomag szalalkáli
  • 0,5 dl olaj
  • 3 db tojásfehérje
  • 30-35 dkg porcukor
  • citromlé

Elkészítés:

A kristálycukrot megpirítjuk, majd a vízzel felengedjük és hagyjuk kihűlni. A porcukrot a tojássárgákkal és a margarinnal habosra keverjük.

Összekeverjük a száraz hozzávalókat: az átszitált liszteket, a szegfűszeget, a fahéjat, a citromhéjat és a vaníliát. Ennek a mennyiségnek kb. a felét hozzákeverjük a kikevert vajhoz.

A megmelegített tejbe beleöntjük a szalalkálit, majd ezt hozzákeverjük a tésztához. Felváltva a tésztához keverjük az olajat, a maradék lisztes keveréket és a felolvasztott cukrot. Lefedjük, majd egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük. Ha nincs ennyi időnk, 3-4 óra is elég.

A pihentetés után a tésztából lisztes kézzel főtt tojássárgája nagyságú golyókat készítünk, és kikent tepsire helyezzük a golyókat. 165 fokra melegített sütőben, légkeverésen kb. 8-10 percig sütjük a puszedliket.

A tojásfehérjét felverjük, apránként beleszitáljuk a porcukrot, és citromlével ízesítjük a habot.

Egy nagy tálba kiveszünk egy adag habot, és óvatosan (húsvilla segítségével) beleforgatunk annyi puszedlit, amennyin szépen eloszlik a kiemelt habmennyiség. Ezután gyúrótáblára sorakoztatjuk a mázzal bevont süteményeket. (Az aljáról késsel le szoktam húzni a habot, hogy annyira ne tapadjon a táblához.
Ha már kissé megszáradt a máz, akkor mindegyik puszedlit meg szoktam emelni, hogy a végén könnyebb legyen felszedni őket a tábláról.)

Kissé időigényes, de nagyon ízletes, puha aprósütemény.

Megjegyzés:

A receptet B.M. küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti