Puncs szelet

Puncs szelet
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a piskótához:
  • 12,5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 12,5 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 4 db tojás (nagy)
  • 2 evőkanál forró víz
  • a töltelék hozzávalói:
  • a maradék piskóta
  • 12 db babapiskóta
  • 4 evőkanál rum
  • 1 dl lefőzött fekete kávé
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál kakaó (cukrozatlan)
  • 5 dkg mazsola
  • 5 dkg darált dió
  • 5-6 evőkanál sárgabarack lekvár
  • a máhhoz:
  • 20 dkg porcukor
  • 3-4 evőkanál forró víz
  • pár csepp piros ételszínező (vagy meggylé)
  • (a tepsi 37x33 cm-es)
  • 12,5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 12,5 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 4 db tojás (nagy)
  • 2 evőkanál forró víz
  • a maradék piskóta
  • 12 db babapiskóta
  • 4 evőkanál rum
  • 1 dl lefőzött fekete kávé
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál kakaó (cukrozatlan)
  • 5 dkg mazsola
  • 5 dkg darált dió
  • 5-6 evőkanál sárgabarack lekvár
  • 20 dkg porcukor
  • 3-4 evőkanál forró víz
  • pár csepp piros ételszínező (vagy meggylé)

Elkészítés:

A porcukrot és a vaníliás cukrot egy keverőtálba tesszük, majd hozzáadjuk az egész tojásokat, és robotgéppel pár perc alatt jó habosra keverjük. Legalább háromszorosa legyen keverés után!) Ekkor hozzácsorgatjuk a forró vizet, majd még pár pillanatig keverjük.

A lisztet összekeverjük a sütőporral, és hozzászitáljuk a tojásos-cukros keverékhez, majd óvatosan, hogy a hab ne törjön, fakanállal összekeverjük. A gáztepsit sütőpapírral kibéleljük, majd egyenletesen elsimítjuk rajta a masszát. Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten kb. 15 percig sütjük, tűpróbáig. (Én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve pár percig a tepsiben hagyjuk, majd rácsra helyezzük, és teljesen kihűtjük. Amikor a tészta kihűlt, két darab 18x27 cm-es tésztalapot vágunk belőle, majd az egyiket egy ugyanakkora méretű, sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük.

A maradék piskótát egy tálba csípkedjük. A babapiskótát kisebb darabokra tördeljük, és szintén a tálba tesszük. Ezután hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a kakaót, a mazsolát, a darált diót, a rumot, és a lefőzött feketekávét. Ezután hozzáadunk négy kanál lekvárt, majd elkezdjük összekeverni. Keverés közben adjunk még hozzá annyi lekvárt, hogy egy kenhető, de nem túl lágy masszát kapjunk.

A tepsiben lévő tésztalapra egyenletesen rákenjük a tölteléket, majd rátesszük a másik tésztalapot. Ezután tenyérrel egy kicsit óvatosan lenyomkodjuk.

A porcukorhoz 3 evőkanál forró vizet adunk, majd elkezdjük simára keverni. Keverés közben apránként annyi piros ételszínezőt csepegtetünk hozzá, hogy szép rózsaszín legyen. (Ízlés szerint meggylével is megszínezhetjük, de akkor kevesebb víz kell hozzá, vagy egyáltalán nem is kell.)

A simára kevert mázat ezután a sütemény tetejére öntjük, majd egyenletesen elsimítsuk. Ezután pár órán át állni hagyjuk, hogy a cukormáz megszilárduljon, és az ízek jól összeérjenek. (Én előző nap összeállítottam, majd csak másnap szeleteltem fel.)

A süteményt tálalás előtt, éles késsel ízlés szerint felszeleteljük, majd úgy kínáljuk. Hűvös helyen, letakarva pár napig tárolhatjuk anélkül, hogy kiszáradjon a tészta.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!