Puha mézeskalács cukros mázzal

Puha mézeskalács cukros mázzal
Elkészítési idő
5,0 3 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 25 dkg porcukor
  • 2 egész tojás
  • 1 kk. őrölt szegfűszeg
  • 1 dkg szódabikarbóna
  • 25 dkg langyosított méz
  • 2 dkg szalalkáli
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 6 ek. baracklekvár
  • 1 ek. zsír
  • 2 dl tej
  • 1 kg liszt
  • A mázhoz:
  • 1 tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
  • pici ecet
  • 45 dkg porcukor
  • 3 egész tojás
  • 1 kk. őrölt szegfűszeg
  • 1 dkg szódabikarbóna
  • 25 dkg méz
  • 2 dkg szalalkáli
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 6 ek. baracklekvár
  • 1 ek. zsír
  • 2 dl tej
  • 1 kg liszt
  • ecet

Elkészítés:

Rakd egy tálba a hozzávalókat, kivéve a tejet, a szódabikarbónát és a szalalkálit. A lisztből csak 80 dkg-t használj fel. A tejet langyosítsd meg. Felezd el két edénybe.

Az egyik felébe tedd a szalalkálit, jól keverd el benne, amíg felfut az edényben, majd öntsd a tálba a többi hozzávalóhoz. A tej másik felét a szódabikarbónával futtasd fel, és tedd a tálba. Jól gyúrd össze a masszát, hogy ne maradjon benne csomó.

Ha elkészültél vele, szórj a tetejére lisztet, és a tállal együtt egy jól záródó nejlon zacskóba téve egy napig hagyd állni hűvös helyen.

Másnap a masszát borítsd egy lisztezett gyúrótáblára, amihez a megmaradt 20 dkg lisztet használd fel. Addig gyúrd a masszát, amíg felveszi a gyúrótáblán lévő lisztet. 1 cm vékonyra nyújtsd a tésztát.

Szaggasd ki, és közepes lángon süsd, amíg szép barnára nem sül.

Amíg a tészta sül, 20 dkg porcukrot, 1 tojásfehérjét, pár csepp ecetet habverővel verj kemény habbá. A habot tedd nejlonzacskóba, szúrd ki a sarkát, így lehet díszíteni a süteményt.

Ha a sütemény kihűlt, levegőtől elzárva tárold, különben megkeményedik.

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti