Pudingos ökörszem

Pudingos ökörszem
Elkészítési idő
3,0 2 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 2 dl tej (langyos)
  • 10 dkg Rama margarin (olvasztott)
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag instant szárított sütőélesztő
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só
  • a töltelék hozzávalói:
  • 1 csomag vanília ízű főzős pudingpor
  • 4 dl tej
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • almalekvár
  • ribizli
  • a lekenéshez:
  • 1 db tojás
  • a szóráshoz:
  • porcukor
  • 50 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 10 dkg Rama margarin
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag instant szárított sütőélesztő
  • 1 db tojás
  • 1 csipet
  • 1 csomag vanília ízű főzős pudingpor
  • 4 dl tej
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • almalekvár
  • ribizli
  • 1 db tojás
  • porcukor

Elkészítés:

A liszt közepében az 1dl langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk, majd hozzáadjuk az olvasztott margarint, a tojást, a cukrot, a sót és a maradék tejet. Jól összedolgozzuk, összegyúrjuk, hogy egy lágy tésztát kapjunk. Letakarjuk és kb. 1 órát pihentetjük, kelesztjük.

Közben hagyományos módon megfőzzük a pudingot.

A megkelt tésztát lisztezett, sík felületen átgyúrjuk, és kb. 1cm vastagságúra kinyújtjuk. Egy (7-8 cm-es) szaggatóval kiszaggatjuk. Egy kisebb átmérőjű pohár segítségével a pohár aljával a kiszaggatott tészta közepét lenyomjuk (mélyedéseket készítünk, de legyen pereme is).

A kör alakú tésztákat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és mindegyiknek a belsejét megkenjük lekvárral, majd kiskanállal rákanalazzuk a pudingot, amibe pedig belenyomkodjuk a ribizliszemeket (tetszés szerinti darabot). A tészta széleit lekenjük a felvert tojással. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15-20 percig sütjük.

A megsült és kihűlt péksütemény tetejét megszórjuk porcukorral, és már kínálhatjuk is.
(Nekem 25 db lett)

Megjegyzés:

A receptet Pocsayné Vincze Tünde küldte be. Köszönjük!