Profiterol narancsos krémmel

Profiterol narancsos krémmel
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége
Árkategória
Hozzávalók:
  • 16-18 db profiterolhoz:
  • 7 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 0,5 dl tej
  • 0,5 dl víz
  • 2 db tojás
  • csipet só
  • a narancsos krémhez:
  • 2-3 evőkanál narancslekvár
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • porcukor (ízlés szerint)
  • 2 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • a csokoládé öntethez:
  • 12,5 dkg csokoládé (60%-os)
  • 2 dl tejszín (20%-os)
  • 7 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 0,5 dl tej
  • 0,5 dl víz
  • 2 db tojás
  • csipet
  • 2-3 evőkanál narancslekvár
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • porcukor
  • 2 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • 12,5 dkg csokoládé (60%-os)
  • 2 dl tejszín (20%-os)

Elkészítés:

A tejet, a vizet és a vajat forráspontig melegítjük. Ezután a tűzről levesszük, hozzáadjuk a csipet sóval összekevert lisztet, majd alaposan összekeverjük. Ezután visszatesszük a tűzre, majd a tésztát, állandó keverés mellett kisebb lángon 3-4 percig pirítjuk, majd a tűzről levesszük, és hagyjuk langyosra hűlni.

A langyosra hűlt tésztához ezután egyesével hozzáadjuk a tojásokat, majd robotgéppel mindegyikkel külön-külön simára keverjük a masszát.

Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, majd a tésztából vízbe mártott kanállal egymástól távolabb kisebb halmokat teszünk rá. (Hagyjunk köztük bőven helyet, mert sütés közben alaposan megfognak nőni.) 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük. Ezután a gázt elzárjuk, majd a csukott ajtajú sütőben hagyjuk még kb. harminc percig. Végül kinyitjuk a sütőajtót, és úgy hagyjuk teljesen kihűlni.

A mascarponét simára keverjük a naracslekvárral, a vaníliás cukorral és ízlés szerint porcukorral. A Hulalát (vagy habtejszínt) kemény habbá verjük, majd apránként hozzákeverjük a narancsos krémhez. (Apránként hozzáadjuk a habot, figyelve arra, nehogy túl folyós legyen a krém).

A teljesen kihűlt fánkok tetejét levágjuk, és megtöltjük az elkészült narancsos krémmel, majd a levágott tésztakalapot a krém tetejére tesszük.

A csokoládét egy fémtálba tördeljük, majd hozzáadjuk a tejszínt. Ezután gőzfürdő fölött felolvasztjuk, majd simára keverjük.

Tálaláskor a megtöltött fánkokat tányérra helyezzük, majd ízlés szerint megcsorgatjuk meg a csokoládéval. (A fánkot közvetlenül tálalás előtt töltsük csak meg, mert különben a krém eláztatja a tésztát!)

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!