Profiterol csokoládés krémmel

Profiterol csokoládés krémmel

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

Hozzávalók kb. 35 darabhoz:

  • 1,25 dl tej
  • 1,25 dl víz
  • 10 dkg vaj
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 15 dkg liszt
  • 4 db tojás

A lekenéshez:

  • 1 tojássárgája összekeverve 1 evőkanál tejjel

A töltelékhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 10 dkg 70%-os csokoládé
  • porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • csokoládés meggyaroma
  • 2-3 dl habtejszín

A tetejére:

  • olvasztott csokoládé

Elkészítés:

A tejet, a vizet, a vajat, a sót és a kristálycukrot egy edénybe tesszük, majd kevergetve elkezdjük forráspontig melegíteni. Amikor már elkezd forrni, akkor levesszük a tűzről, majd apránként beleszórjuk a lisztet, és fakanállal addig keverjük, hogy teljesen csomómentes, sima állagú legyen. Közepes lángra visszatesszük az edényt, kb. 1 percig folyamatosan kevergetjük, hogy a tésztából kiszikkadjon a nedvesség. Ezután a masszát kiöntjük egy tálba, majd folyamatos keverés mellett, egyesével hozzákeverjük az egész tojásokat. Addig kell keverni a tésztát, hogy sima, fényes állagú legyen.

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd a habzsákba töltött tésztából, kisadagokat nyomunk. Ezután a tojássárgás-tejes keverékkel mindegyik tetejét lekenjük. 180 fokon 15-20 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

A krémhez a csokoládét gőzfürdő fölött megolvasztjuk, majd kihűtjük. A mascarponét ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, a vaníliás cukorral és az aromával simára keverjük. Ezután hozzákeverjük a megolvasztott, kihűtött csokoládét. A tejszínhabot kemény habbá verjük, majd kis adagokban, óvatosan a csokoládés krémhez keverjük.

A kihűlt tésztáknak a tetejét levágjuk, majd megtöltjük a csokoládés-mascarponés krémmel. Ezután ráhelyezzük a levágott tésztakalapot, majd olvasztott csokoládéval ízlés szerint megcsorgatjuk.

Neked ajánljuk