Praliné szelet

Praliné szelet
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a fehér tésztához (kétszer kell venni):
  • 3 db tojás
  • 3 evőkanál porcukor
  • 3 evőkanál meleg víz
  • 5 evőkanál finomliszt
  • 10 g vaníliás cukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • a kakaós tésztához (kétszer kell venni):
  • 3 db tojás
  • 3 evőkanál porcukor
  • 3 evőkanál meleg víz
  • 4 evőkanál finomliszt
  • 2 evőkanál kakaó
  • 1 teáskanál sütőpor
  • a krémhez:
  • 600 ml tej
  • 80 g vanília pudingpor
  • 60 g porcukor
  • 200 g vaj
  • 100 g keserű csoki
  • ½
  • fiola rumaroma
  • a tetejére:
  • 200 g keserű csoki
  • 1 evőkanál étolaj
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál tejföl
  • 4 evőkanál házi baracklekvár
  • 3 db tojás
  • 3 evőkanál porcukor
  • 3 evőkanál meleg víz
  • 5 evőkanál finomliszt
  • 10 g vaníliás cukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 3 db tojás
  • 3 evőkanál porcukor
  • 3 evőkanál meleg víz
  • 4 evőkanál finomliszt
  • 2 evőkanál kakaó
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 600 ml tej
  • 80 g vanília pudingpor
  • 60 g porcukor
  • 200 g vaj
  • 100 g keserű csoki
  • ½ fiola rumaroma
  • 200 g keserű csoki
  • 1 evőkanál étolaj
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál tejföl
  • 4 evőkanál házi baracklekvár

Elkészítés:

A tojást a cukorral kihabosítjuk. A lisztet, sütőport összekeverjük és hozzászitáljuk a tojásos alaphoz, majd lassan belekeverjük a tésztába. Ugyanígy járunk el a kakaós tésztával is, de ott hozzáadjuk a kakaót is. 2 fehér és 2 kakaós lapot sütünk egymás után 180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral kibélelt tepsiben, tésztánként kb. 10 perc alatt. Ezután a tésztákat rácson hűlni hagyjuk.

Elkészítjük a krémet: a tejben elkeverjük a pudingokat és sűrű masszát főzünk belőle. Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd a még meleg pudingba belekeverjük a cukrot, aromát és a vajat. Majd a krémhez adjuk az olvasztott barna csokit és robotgéppel kihabosítjuk a krémet. Ezután a krémet 2 részre osztjuk és berakjuk a hűtőbe hűlni.

Összeállítjuk a tésztát: a barna lapot lekenjük forró lekvárral. A lekvárra rákenjük a krém első felét. A krémre rátesszük az egyik fehér lapot, amit szintén lekenünk a forró lekvárral. Erre jön a második fehér lap, a krém másik fele, majd végül befedjük a második barna piskótával. Éjszakára berakjuk a hűtőbe.

A bevonáshoz valókat vízgőz felett felolvasztjuk, majd gőzről levéve simára keverjük. A kész sütemény tetejét lekenjük lekvárral, majd ráöntjük a csokimázat. Ismét berakjuk a hűtőbe, hogy rádermedjen.

Később forró késsel szeleteljük fel.

Megjegyzés:

A receptet Vass Lászlónép küldte be. Köszönjük!