Pozsonyi tekercsek

Pozsonyi tekercsek
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • 13 dkg zsír
  • 1 dkg élesztő
  • 1 dl tejföl
  • 40 dkg liszt
  • 2 tojássárgája
  • a diós töltelékhez:
  • 14 dkg darált dió
  • 10 dkg méz
  • 4 dkg mazsola
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 dl tej
  • a mákos töltelékhez:
  • 25 dkg mák
  • 20 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 13 dkg zsír
  • 1 dkg élesztő
  • 1 dl tejföl
  • 40 dkg liszt
  • 14 dkg darált dió
  • 2 db tojássárgája
  • 10 dkg méz
  • 4 dkg mazsola
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 dl tej
  • 25 dkg mák
  • 20 dkg cukor

Elkészítés:

A vajból, a sóból, a lisztből és a tejfölben feloldott élesztőből tésztát gyúrunk és 2 egyforma cipóra osztjuk. Negyed órát pihentetjük.

A diós töltelékhez a diót elkeverjük a mézzel, a mazsolával és a citrom reszelt héjával. Utána hozzáadjuk a tejet (lehet, hogy nem kell az egész 1 dl, a dió zsírosságától függ), hogy kásaszerű massza legyen belőle. Takaréklángon folyamatos kevergetés közben 4-5 perc alatt megfőzzük. Ezután a tűzrőlevesszük, és kihűlni hagyjuk.

(Friss dió használatakor néhány perccel tovább főzzük, hogy kellőképpen besűrűsödjön. Egyébként minél tovább főzzük a tölteléket, annál formásabb lesz a vele megtöltendő sütemény és kevésbé fog kirepedni, másnapra kiszáradni.)

A mákos töltelékhez egy edényben melegíteni kezdjük a tejet a cukorral. Miután elolvadt a cukor, hozzáadjuk a darált mákot és néhány percig tovább főzzük. A tűzről levesszük és hűlni hagyjuk.

A két cipót enyhén lisztezett munkalapon négyzetté nyújtjuk, és megtöltjük a töltelékekkel. Feltekerjük és negyed órát pihentetjük. Mielőtt a sütőbe tennénk kétszer egymás után megkenjük a tetejét tojássárgájával.

180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.