Piskótatorta bogyós gyümölcsökkel

Piskótatorta bogyós gyümölcsökkel
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a 26 cm-es piskótalaphoz:
  • 8 dkg liszt (Nagyi süteményliszt)
  • 8 dkg porcukor
  • 1/2 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojás (nagy)
  • 1 evőkanál forró víz
  • csipet só
  • a lekváros piskótatekercs hozzávalói egy gáztepsihez:
  • 12,5 dkg liszt (Nagyi süteményliszt)
  • 12,5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 db tojás (nagy)
  • 2 evőkanál forró víz
  • csipet só
  • egy kisebb üveg sárgabaracklekvár
  • a joghurtos-gyümölcsös töltelék hozzávalói:
  • 4 db epres Danone joghurt (4x125 gramm)
  • 25 dkg mascarpone
  • 3 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
  • 10 dkg szeder
  • 10-15 dkg áfonya
  • 8 dkg liszt (Nagyi süteményliszt)
  • 8 dkg porcukor
  • 1/2 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojás (nagy)
  • 1 evőkanál forró víz
  • csipet
  • 12,5 dkg liszt (Nagyi süteményliszt)
  • 12,5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 db tojás (nagy)
  • 2 evőkanál forró víz
  • csipet
  • egy kisebb üveg sárgabaracklekvár
  • 4 db epres Danone joghurt (4x125 gramm)
  • 25 dkg mascarpone
  • 3 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 gramm porzselatin
  • 10 dkg szeder
  • 10-15 dkg áfonya
  • 0,5 dl víz

Elkészítés:

A 26 cm-es tortaformához a keverőtálba tesszük a porcukrot, a vaníliás cukrot, a csipet sót, hozzáadjuk az egész tojásokat, majd jó habosra keverjük. Ezután állandó keverés mellett, hozzácsorgatjuk a forró vizet, és még kb. egy percig tovább keverjük. Ezután hozzászitáljuk a lisztet, majd fakanállal óvatosan összekeverjük-forgatjuk.

A tortaformát sütőpapírral kibéleljük, majd egyenletesen beleöntjük a masszát. 160 fokra előmelegített (légkeveréses üzemmód) sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten 15-20 percig sütjük (tűpróba!). (Én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve pár percig hagyjuk a formában hűlni, majd rácsra helyezzük, és teljesen kihűtjük.

A piskótatekercshez a keverőtálba tesszük a porcukrot, a vaníliás cukrot, a csipet sót, hozzáadjuk az egész tojásokat, majd jó habosra keverjük. Ezután állandó keverés mellett, hozzácsorgatjuk a forró vizet, és tovább keverjük még kb. egy percig. Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, majd fakanállal óvatosan keverjük- összeforgatjuk. Egy 37x32 cm-es gáztepsit sütőpapírral kibélelünk, majd egyenletesen elsimítjuk rajta a masszát. Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten kb. 15 perc alatt készre a piskótát sütjük a piskótát. (Én légkeverésnél 160 fokon, 13 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve a tésztát egy enyhén lisztezett sütőpapírra borítjuk, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt, és a forró tésztát megkenjük a lekvárral. (Ha a forró tésztára rákenjük a lekvárt, akkor jó szaftos lesz a piskóta.) Ezután feltekerjük, hagyjuk teljesen kihűlni, majd szép egyforma vékony szeletekre vágjuk fel. (Én kb. 1 cm-es szeletekre vágtam fel.)

A joghurtos töltelékhez keverőtálba tesszük a porcukrot, a vaníliás cukrot, a joghurtot, és a mascarponét, majd simára keverjük. (Ízlés szerint több cukrot is adhatunk hozzá.) A vizet forráspontig melegítjük, majd a tűzről levesszük, hozzáadjuk a porzselatint, és addig keverjük, amíg teljesen feloldódik, és langyosra hűl. Ezután hozzáadjuk a joghurtos keverékhez, és szintén simára keverjük.

A Hulalát (vagy habtejszínt) kemény habbá verjük, majd apránként, óvatosan hozzákeverjük a joghurtos krémhez. Ezután keverés közben hozzáadjuk a szedret és az áfonyát is.

A tortaformát sütőpapírral kibéleljük úgy, hogy az oldalát is befedje, majd belehelyezzük a piskótalapot. Ezután körbe kirakjuk a felszeletelt lekváros piskótatekerccsel, majd beleöntjük a joghurtos-gyümölcsös tölteléket. Ezután pár órára, vagy egész éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy a töltelék teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.

Tálalás előtt a tortát a hűtőből kivesszük, ízlés szerint a gyümölcsökkel díszítjük, majd felszeleteljük, és úgy kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!