Piskóta virágfánk

Piskóta virágfánk

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 12,5 dkg vaj vagy margarin
  • 2 db tojás
  • 2 tojássárgája
  • 7,5 dkg cukor
  • 6 dkg tejföl
  • 50 dkg liszt
  • 0,25 dl tej
  • 1,25 dkg élesztő
  • csipetnyi só

a fánkok kenéséhez:

  • tojás

a tálaláshoz:

  • joghurt vagy puding
  • csoki öntet
  • (a mennyiség 16 db nagyobb méretű fánkhoz elegendő)

Elkészítés:

Tejben felfuttatjuk az élesztőt. Közben a vajat vagy margarint habosra kavarjuk, a cukorral, és egyenként beledolgozzuk az egész tojásokat és a tojássárgáját. Hozzáadjuk a tejfölt, a felfuttatott élesztőt, sót, valamint az átszitált lisztet. Mindezt összeállítjuk, majd rugalmas tésztává gyúrjuk. (Lehetséges, hogy az összeállításhoz szükséges még tejföl), és duplájára kelesztjük.

Amikor megkelt, ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és virágformájú nagyobb és kisebb szaggatóval kivágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, 15 percet pihentetjük és a felvert tojással megkenjük a tetejét.

180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt (a fánkok tetejét többször megkenve) készre sütjük.

Eper vagy áfonya joghurttal, vanília pudinggal, és lekvárral is nagyon finom.

A fánkok tetejére csoki öntetet csurgathatunk.

A receptet Dr. Gondek Károlyné küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk