Pikáns tárkonyos halgombócleves

Pikáns tárkonyos halgombócleves
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 50 dkg afrikai harcsa filé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db petrezselyemgyökér
  • 1 zeller levél
  • 1 db paradicsom
  • 1 fél zöldpaprika
  • 2 szál petrezselyem levél
  • 1 fél zeller gumó
  • 2 teáskanál só
  • fél karalábé
  • 1 teáskanál őrölt bors
  • 2 púpos evőkanál szárított tárkony
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál étolaj
  • 1 citrom leve
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 púpos evőkanál zsemlemorzsa
  • 2 dl tejföl
  • 50 dkg afrikai harcsa filé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db petrezselyemgyökér
  • 1 zeller levél
  • 1 db paradicsom
  • 1 fél zöldpaprika
  • 2 szál petrezselyem levél
  • 1 fél zeller gumó
  • 2 teáskanál
  • fél db karalábé
  • 1 teáskanál őrölt bors
  • 2 púpos evőkanál szárított tárkony
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál étolaj
  • 1 citrom leve
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 púpos evőkanál zsemlemorzsa
  • 2 dl tejföl

Elkészítés:

A halat 1 centis kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, belenyomunk egy gerezd fokhagymát, összeforgatjuk, fél órát állni hagyjuk. Az összes zöldséget megtisztítjuk, a hagymát finomra aprítjuk, a répát, zöldséget, a zellert és a karalábét 1 centis kockára vágjuk.

Az olívaolajat egy fazékban felhevítjük, a hagymát rászórjuk, kevergetve 3-4 perc alatt megdinszteljük. A hagymára a zöldségeket rádobjuk, pár percig együtt pároljuk tovább, sóval, borssal, tárkonnyal ízesítjük. Jól elkeverjük, 1,5 l vízzel felöntjük, kb. 20-30 percig főzzük, hogy a zöldségek ne főjenek szét. Amíg fő a levesünk, elkészítjük a halgombócokat.

A pácolt halkockákból 30 dkg-ot ledarálunk, beleütjük a tojást, kb. 1 evőkanál zsemlemorzsával és 1 evőkanál liszttel összedolgozzuk. A kész masszából vizes kézzel galambtojás nagyságú gombócokat formázunk.

A forrásban lévő levesbe tesszük a halgombócokat, ha felforrt, hozzáadjuk a halkockákat és kb. 5 percig főzzük. A tejfölt egy púpos teáskanál liszttel és egy kevés forró levessel kikeverjük, majd a forrásban lévő levesbe öntjük. Jól kiforraljuk, citromlével ízesítjük.

Megjegyzés:

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!