Pihe-puha mézes puszedli

Pihe-puha mézes puszedli
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • kb. 35-40 darabhoz:
  • 35 dkg liszt
  • 12 dkg méz
  • 5 dkg barna cukor
  • 1 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 3 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál mézeskalácsfűszer
  • 1 csipet só
  • a mázhoz:
  • 1 tojásfehérje
  • kb.12-15 dkg porcukor
  • pár csepp citromlé
  • fahéj, szegfűszeg, vanília, kardamom, ánizs, stb.
  • (én a kávédarálóban darálom ízlés szerinti fűszereket beletéve)
  • 35 dkg liszt
  • 12 dkg méz
  • 5 dkg barna cukor
  • 1 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 3 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál mézeskalácsfűszer
  • 1 csipet
  • 1 tojásfehérje
  • 12-15 dkg porcukor
  • pár csepp citromlé
  • fahéj, szegfűszeg, vanília, kardamom, ánizs, stb.

Elkészítés:

A tojásokat kikeverjük a csipet sóval, a mézzel, a barna cukorral, az olajjal és a tejföllel. Hozzádolgozzuk a szódabikarbónával és mézes fűszerrel elkevert lisztet. A még puha masszát folpackba csomagoljuk és 1-2 órára a hűtőbe tesszük. (Ha egy éjszakát pihen az sem baj)

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tepsit sütőpapírral kibéleljük. A masszából másfél-két centis golyókat formázunk, és egymástól viszonylag távol elhelyezzük őket a papíron. Végül egy bevizezett evőkanál hátuljával lenyomkodjuk őket, hogy kissé elterüljenek és úgy 5-8mm magasak legyenek.

180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 10-12 percig sütjük. (Ahogy az alja egy pici színt kap vegyük ki, hogy ne száradjanak ki a puszedlik és finom puhák maradjanak!)

Amíg a puszedlik sülnek, elkészítjük a mázat. A tojásfehérjét a porcukorral vízgőz felett, egy csepp citromlét hozzáadva fehér habbá verjük.

A megsült, még meleg puszedliket azonnal belemártjuk a mázba, majd visszatesszük a sütőpapírra (vagy sütőrácsra) száradásig.

Ha a második adag sütése alatt a tálban lévő maradék máz besűrűsödne, pár csepp víz hozzáadásával újra fellazíthatjuk és használhatjuk tovább.

Amikor a fehér máz megszilárdult, fémdobozba tesszük, ahol hetekig eláll.

Megjegyzés:

A receptet Kovács Marcsi küldte be. Köszönjük!