Perec

Perec

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Pofonegyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 500 g finomliszt
  • 250 ml melegvíz
  • 12 g friss élesztő
  • 20 g kristálycukor
  • 10 g só
  • 1 evőkanál olaj

a szóráshoz:

  • 2-3 kanál szezámmag (só vagy mák)

valamint:

  • 2 l víz
  • 1 teáskanál szódabikarbóna

Elkészítés:

Az élesztőt addig keverjük a cukorral, amíg folyékony nem lesz. Ahogy elkészült az élesztő, egy nagy tálba tesszük a lisztet és jól összekeverjük a sóval. A közepében egy mélyedést készítünk és az élesztőt hozzáadjuk, elkeverjük és folyamatosan adagoljuk a meleg vizet. Ahogy elfogyott a melegvíz elkezdünk a tésztával dolgozni. Jól összegyúrjuk, addig, amig leválik a kezünkről és az edény faláról is.

A tésztát gömb alakúra formázzuk, bekenjük olajjal, majd egy törlőkendővel letakarjuk, ezután egy órát meleg helyen pihentetjük, amíg duplájára meg nem nő.

A megkelt tésztát egy lisztezett felületre helyezzük és kicsit átgyúrjuk. Egy éles késsel 10 részre osztjuk és perec formákat alakítunk. A megformázott pereceket lisztezett felületre helyezzük és 20 percig kelni hagyjuk.

Amíg a perecek kelnek, addig a sütőt 230 fokra előmelegítjük és felteszünk egy fazékba forrni 2 liter vizet. Amikor a víz forr, hozzáadjuk a szódabikarbonát, elkezd habzani, ahogy eltűnik a hab a megkelt pereceket belehelyezzük és mindkét felét 1-1 percig hagyjuk a forrásban levő vízben. Ezután egy sütőpapírral bélelt tepsire kiszedjük őket és megszórjuk ízlés szerint sóval, mákkal, szezámmaggal. (Azért kell szódabikarbónás vízben kifőzni mert ettől lesz olyan szép piros és ropogós.)

A pereceket előmelegített sütőben 230 fokon 15 perc alatt készre sütjük.

A receptet Botos Anna Mária küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk