Pehelykönnyű burgonyafánk

Pehelykönnyű burgonyafánk
Elkészítési idő
5,0 6 Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória olcsó
Hozzávalók:
  • 1 dl tej
  • 1 mk. cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 25 dkg főtt burgonya
  • 25 dkg rétesliszt
  • 2 tojás sárgája
  • 1 ek. étolaj
  • étolaj
  • 1 dl tej
  • 1 mk. cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 25 dkg főtt burgonya
  • 25 dkg rétesliszt
  • 2 tojás sárgája
  • 1 ek. étolaj

Elkészítés:

A tejet meglangyosítom, a cukrot feloldom benne, és az élesztőt belemorzsolva felfuttatom.

Az áttört burgonyát összedolgozom a liszttel, az élesztős tejjel, a tojássárgákkal, az olajjal, a sóval, és simára dagasztom.

Meglisztezett gyúródeszkán ujjnyi vastagra nyújtom, és 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Letakarva, langyos helyen egy órát kelesztem, majd nagy serpenyőben, bő, forró olajban megsütöm.

Sülés közben a kis fánkok legtöbbször maguktól megfordulnak, ha mégsem, megfordítom őket, hogy mindkét oldaluk piros legyen. A fánkokat közepes lángon sütöm, majd szűrőlapáttal papírtörlőre szedem, hogy a felesleges olajat leitassam.