Peach Melba jégkrémtorta

Peach Melba jégkrémtorta

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 50 dkg marcipán
  • 6 db őszibarack
  • 20 dkg kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom héja
  • 5 dl víz
  • 1 csokor menta
  • 200 ml vanília jégkrém
  • 2 dl Hulala (vagy magas zsírtartalmú habtejszín)

a málnás öntethez:

  • 20 dkg málna
  • 2-3 evőkanál szirup
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2-3 evőkanál porcukor

Elkészítés:

Vágunk egy nagyobb darab folpack fóliát, majd megszórjuk porcukorral. Ezután pite formájúra nyújtjuk rajta a marcipánt, és a fóliával együtt a formába tesszük, majd az oldalán a bordázott részbe is belenyomkodjuk. Pár órára hűvös helyre (vagy rövid időre a fagyasztóba) tesszük, hogy a marcipán kicsit megszikkadjon. Ezután a fóliával együtt átemeljük egy tálcára, mielőtt megtöltenénk a jégkrémmel. (Én óvatosan lehúztam róla a fóliát, de nagyon kellett vigyázni, nehogy szétessen, így érdemes a fóliával együtt a tálcára tenni.)

Az őszibarackokat megmossuk, majd félbevágjuk, és óvatosan kiemeljük a magot. (Lehetőleg magvaváló barackot vegyünk, annak könnyen kijön a magja.)

Egy serpenyőbe beleöntjük a vizet, hozzáadjuk a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a vékony csíkokra vágott citromhéjat, majd néha megkeverve forráspontig melegítjük. Ezután pár percig főzzük, hogy kissé szirupos legyen. Ekkor beletesszük a szirupba a friss mentaleveleket és a félbevágott, kimagozott őszibarackokat, majd a serpenyőt lefedjük, és kis lángon kb. 15 perc alatt puhára posírozzuk (szép lassan puhára főzzük).

Amikor a barack már megpuhult, a tűzről lehúzzuk, majd a fedőt levéve róla teljesen kihűtjük. Ezután óvatosan lehúzzuk a barackok héját, majd a gyümölcsöt szűrőbe tesszük, és alaposan lecsepegtetjük.

A Hulalát (vagy habtejszínt) kemény habbá verjük. A jégkrémet szobahőmérsékleten felengedni hagyjuk, hogy könnyen keverhető legyen. Ezután apránként hozzákeverjük a tejszínhabot, és a formában lévő marcipánra kanalazzuk, majd betesszük a fagyasztóba, hogy kissé megdermedjen.

Közben elkészítjük a málnás öntetet. A málnához hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot és a szirupot, majd összeturmixoljuk. Ezután egy szitán átpasszírozzuk, hogy a magok ne kerüljenek bele az öntetbe, és szép sima, selymes legyen.

Tálalás előtt kb. 15 perccel kivesszük a jégkrémmel megtöltött marcipánt a fagyasztóból, majd ráhelyezzük a lecsepegtetett őszibarackot, és megcsorgatjuk a málnaöntettel. Ízlés szerint felszeleteljük, tányérra helyezzük, majd úgy kínáljuk. (A maradék öntetet külön kínáljuk a jégkrémtorta mellé.)

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk