Pavlova torta Baileys-szel bolondítva

Pavlova torta Baileys-szel bolondítva
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 15 dkg (4 db) tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
  • 1 púpozott evőkanál kukorica keményítő
  • 1 teáskanál fehérborecet
  • az epervelőhöz:
  • 10 dkg eper
  • 3 dkg cukor
  • 1 csapott teáskanál zselatin
  • 25 dkg eper
  • 5 dkg cukor
  • 300 ml 30%-os tejszín
  • 100 ml Baileys Irish Cream
  • 1 csomag habfixáló
  • 4 db tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
  • 1 púpozott evőkanál kukorica keményítő
  • 1 teáskanál fehérborecet
  • 10 dkg eper
  • 3 dkg cukor
  • 1 csapott teáskanál zselatin
  • 25 dkg eper
  • 5 dkg cukor
  • 300 ml 30%-os tejszín
  • 100 ml Baileys Irish Cream
  • 1 csomag habfixáló

Elkészítés:

A sütőt 150 fokra előmelegítjük és egy sütőlemezt sütőpapírral kibéleljük. Az epret megmossuk és a zöld részektől megtisztítjuk.

A tojásfehérjét robotgéppel elkezdjük felverni, apránként hozzáadva a cukrot, majd a keményítőt és borecetet. Addig verjük, amíg selymesen fényes lesz, és ha kiemeljük belőle, a habverőt szép csúcsot hagy maga után. (Ne verjük túl a tojásfehérjét, ne legyen száraz!)

A kész habot az előkészített, sütőpapírral bélelt sütőlemezre halmozzuk és egy szilikon spatulával kör alakká simítjuk. A közepén kialakítunk egy kis mélyedést a tejszínhabnak. 150 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 45 percig sütjük (szárítjuk) légkeverés nélkül, majd levesszük a hőfokot 120 fokra, és további 10-15 percig hagyjuk száradni.

Majd a sütőt lekapcsoljuk, résnyire nyitjuk, és hagyjuk benne kihűlni a tortát. (Ilyenkor egy kicsit összeesik, de ez normális.)

Amíg a tortánk sül, elkészítjük az epervelőt. Ehhez 15 dkg tisztított epret villával darabosra törünk. Egy edénybe téve a cukorral felfőzzük, majd egy csapott teáskanál zselatint egy evőkanál langyos vízben feloldunk és az eperhez keverve felforraljuk, majd hideg vízbe állítva gyakran kevergetve lehűtjük.

Miután a torta kihűlt, óvatosan leválasztjuk róla a sütőpapírt és egy tortatálra csúsztatjuk. Akkor jó, ha kívül roppanós, belül pedig lágy.

A jól lehűtött tejszínt félig felverjük a cukorral és a habfixálóval, majd apránként a Baileys-t is hozzákeverjük.

A kész tortára simítjuk a tejszínhabot, rátesszük az epervelő felét, majd miután ráhalmoztuk a negyedelt epret, rálocsoljuk a maradék epervelőt és friss menta levelekkel díszítjük.

Megjegyzés:

A receptet Szilvásgombóc konyhája küldte be. Köszönjük!