Pavlova fűszeres birsalmával

Pavlova fűszeres birsalmával

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

a Pavlovához:

  • 4 tojásfehérje (nagy)
  • 25 dkg porcukor
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1/2 teáskanál ecet (10%-os)
  • csipet só
  • *

a fűszeres birsalma kompót hozzávalói:

  • 1 kg birsalma
  • 3-4 evőkanál kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1/2 citrom leve
  • víz
  • *

a mascarponés birsalmakrémhez:

  • 4 tojásfehérje (nagy)
  • 25 dkg porcukor
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1/2 teáskanál ecet (10%-os)
  • csipet só
  • *
  • 1 kg birsalma
  • 3-4 evőkanál kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1/2 citrom leve
  • víz
  • *
  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl Meggle cukrászhab
  • az előzőleg pépesített birsalma
  • 5 dkg csokoládé

Elkészítés:

A tojásfehérjét egy keverőtálba tesszük, majd csipet sót hozzáadva robotgéppel elkezdjük habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett hozzákanalazzuk a porcukrot. Ezután addig keverjük, amíg majdnem teljesen kemény habot kapunk. Ekkor állandó keverés mellett először hozzácsorgatjuk az ecetet, majd apránként beleszórjuk a keményítőt. További 1-2 percig keverjük, hogy jó kemény habot kapjunk.

Egy gáztepsin lévő sütőpapírra formázunk a kemény habból egy nagyobb és egy valamivel kisebb kört (a közepétől kicsit húzzuk a széle felé a habot, hogy egy kisebb mélyedés legyen). 100 fokra előmelegített sütőbe tesszük, majd 60 percig szárítjuk. Ezután a sütőt lekapcsoljuk, és csukott ajtónál még 30 percig száradni hagyjuk, mielőtt kivennénk a sütőből.

Óvatosan leemeljük a sütőpapírról, rácsra helyezzük, és egészen kihűtjük. A birsalmát meghámozzuk, félbevágjuk, a magházat eltávolítjuk, majd ízlés szerint feldaraboljuk. Ezután annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, hozzáadjuk a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a mézeskalács fűszerkeveréket, ráfacsarjuk a citromlevet, és puhára főzzük.

Amikor a birsalma puhára főtt, teljesen kihűtjük, majd egy szűrőbe áttesszük, és alaposan lecsepegtetjük. Ezután 3-4 evőkanálnyit botmixerrel pépesítünk, a maradékot pedig félretesszük. A mascarponéhoz adjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, alaposan összekeverjük, majd hozzákeverjük a birsalmapépet is. A habtejszínt kemény habbá verjük, majd apránként szintén a krémhez keverjük (csakis annyi habot keverjünk a krémhez, hogy megtartsa az állagát, és ne legyen folyós!).

A nagyobb habcsóklapot egy tálcára tesszük, majd rákanalazzuk a masarponés birsalmakrém felét. Ezután rárakjuk az előzőleg lecsepegtetett, és félre tett birsalma felét, rátesszük a kisebb habcsóklapot, majd rákanalazzuk a maradék krémet, és rárakjuk a maradék birsalmát.

A csokoládét felolvasztjuk, majd rácsorgatjuk az elkészült Pavlovára, és rögtön tálaljuk. (A habcsóklapokat csakis közvetlenül tálalás előtt töltsük meg a krémmel, mert különben eláznak a lapok a nedvességtől, és nem lesznek finom ropogósak.)

Hasonló receptek