Parmezános padlizsán

Parmezános padlizsán
Elkészítési idő
5,0 3 Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 4 személyre:
  • 3 db padlizsán
  • 3 dkg reszelt parmezán
  • 1 mozzarella golyó
  • 2 paradicsom
  • A paradicsomszószhoz:
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 répa
  • 75 dkg paradicsom
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 szál szárzeller
  • bors
  • bazsalikom
  • rozmaring
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • oregánó
  • 1 evőkanál méz
  • 3 db padlizsán
  • 3 dkg reszelt parmezán
  • 1 mozzarella golyó
  • 2 db paradicsom
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 répa
  • 75 dkg paradicsom
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 szál szárzeller
  • bors
  • bazsalikom
  • rozmaring
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • oregánó
  • 1 evőkanál méz

Elkészítés:


Először a paradicsomszószt készítem el: a hagymákat megtisztítom, felkockázom, a sárgarépát lereszelem, a zellert apró kockákra vágom, a paradicsomokat leforrázom, meghámozom, 2 db-ot félreteszek, felszeletelve, a többit kb. 2 cm-es kockákra vágom.

Olajon üvegesre pirítom a hagymákat, hozzáadom a sárgarépát és a zellert, folyamatosan kevergetem, hogy le ne égjen. Kevés vízben előre elkeverem a paradicsomsűrítményt, majd hozzáadom a párolódó zöldségekhez. Rádobom a paradicsomokat, fűszerezem. Kb. 10 perc alatt elkészül, ekkor botmixerrel összeturmixolom.

Amíg kicsit hűl, 1 cm vastag szeletekre vágom a padlizsánt, egy nagy tepsit beborítok sütőpapírral, a padlizsánok mindkét oldalát vékonyan megkenem olívaolajjal. A tetejüket kicsit megsózom. 190 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt elősütöm.

Ekkor jön a rétegezés. Egy nagy szögletes sütőtál aljába 2 merőkanálnyi szószt teszek, erre jönnek a padlizsánszeletek, a tetejükre mozzarellakockákat szórok, majd a paradicsomszeleteket, erre újabb szószt rétegezek, majd újabb padlizsánt. Ezek tetejére is paradicsomszeleteket helyezek.

Rámerek még 2 merőkanálnyi szószt. A tál tetejét alufóliával lefedem, 190 fokos sütőben 20 percig sütöm. Eltávolítom a fóliát, megszórom parmezánnal, még 10 percig sütöm. Ezalatt a parmezán megpirul, az étel a szósz nagy részét magába szívja.

(Ez a szósz valószínűleg több lesz, mint amennyi az ételhez szükséges, de hűtőben 2-3 napig is tárolható, tésztaételekhez kiváló.)

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti