Parmezános karfiolleves ropogós szalonnával és zsemlével

Parmezános karfiolleves ropogós szalonnával és zsemlével

Elkészítési idő

45 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 60 ml extra szűz olívaolaj + a zsemléhez
  • 1 zeller szár, vékonyra szeletelve
  • 1 vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 2 nagyobb burgonya (400 g), apróra vágva
  • 1,5 l csirkehúsleves (leveskockából)
  • 1 babérlevél
  • 1 nagy (kb. 1 kg) karfiol, rózsáira szedve
  • 125 ml főzőtejszín
  • 80 g finomra reszelt parmezán
  • 4 szelet bacon szalonna, apróra vágva
  • 4 zsemle

A tálaláshoz:

  • reszelt szerecsendió
  • petrezselyemzöld

Elkészítés:

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Két sütő tepsit alufóliával kibélelünk.

Két evőkanál olajat egy nagy serpenyőben közepes lángon felmelegítünk. Beletesszük a zellert, a vöröshagymát és a fokhagymát, majd kevergetés mellett 3-4 perc alatt megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a burgonyát, a csirkehúslevest, a babérlevelet és a karfiol háromnegyedét. Felforraljuk, majd közepesre csökkentjük alatta a hőt és 12-15 percig pároljuk, amíg a karfiol és a burgonya meg nem puhul.

A tűzről levesszük, kissé hűlni hagyjuk, majd turmixgépben simára keverjük. Visszaöntjük a fazékba, hozzáadjuk a tejszínt és a parmezán felét. Ízlés szerint ízesítjük (sózzuk, borsozzuk, ha szükséges).

Közben a szalonnát és a félretett karfiolt az egyik tálcára tesszük, megborsozzuk, meglocsoljuk a maradék 1 evőkanál olajjal, és megszórjuk 2 evőkanál parmezánnal. A forró sütőbe toljuk, és 10-12 percig sütjük, amíg ropogós nem lesz.

Neked ajánljuk