Parlament szelet

Parlament szelet
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a piskótához:
  • 7 tojásfehérje
  • 14 dkg cukor
  • 6 dkg liszt
  • 7 evőkanál darált dió
  • 1 tasak sütőpor
  • továbbá:
  • 25 dkg dió (egész vagy fél darabos)
  • a krémhez:
  • 7 tojássárgája
  • 14 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 50 ml víz
  • 4 dl habtejszín
  • 10 g zselatin
  • az összeállításhoz:
  • 20 dkg szögletes háztartási keksz
  • 30 dkg Nutella
  • 1 dl kávé
  • a tetejére:
  • 1 púpozott evőkanál kakaópor
  • ( tepsi mérete: 23 × 34 cm)
  • 7 db tojás
  • 14 dkg cukor
  • 6 dkg liszt
  • 7 evőkanál darált dió
  • 1 tasak sütőpor
  • 25 dkg dió
  • 14 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 50 ml víz
  • 4 dl habtejszín
  • 10 g zselatin
  • 20 dkg szögletes háztartási keksz
  • 30 dkg Nutella
  • 1 dl kávé
  • 1 púpozott evőkanál kakaópor

Elkészítés:

A tepsit sütőpapírral kibéleljük, a diót egyenletese rászórjuk. 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük és pár perc alatt megpörköljük.

A tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukorral. A lisztet, diót, sütőport elkeverjük, majd hozzá adjuk a cukros tojáshabhoz. Ráöntjük a kihűlt, tepsiben várakozó dióra, és 180 fokra melegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.

Egy tálcára borítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk róla, és hagyjuk kihűlni. Ez a diós rész lesz a sütemény teteje.

A krémhez a 7 tojássárgáját összekeverjük a cukrokkal és vízgőz fölött addig főzzük, amíg besűrűsödik (akkor jó, ha belemártod a főzőkanál nyelét, és nem folyik le, hanem keményen áll a végén a krém), majd hagyjuk kihűlni.

A zselatint a vízben feloldjuk és felforrósítjuk (nem forraljuk!). A habtejszínt felverjük és belekavarjuk a zselatint meg a tojáskrémet.

Összeállítjuk a tortát: a piskótára rákenjük egyenletesen a Nutellát, majd kávéba mártott keksszel kirakjuk. Erre kerül a krém, amit cukrozatlan kakaóporral beszitáljuk, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Megjegyzés:

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!