Párizs-Brest (Paris-Brest)

Párizs-Brest (Paris-Brest)
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 60 g vaj
  • 1 csipet só
  • csipet kristálycukor
  • 100 ml víz
  • 100 g liszt
  • 3 db tojás
  • 100 g blansírozott mandula szeletek
  • *
  • a praliné pasztához:
  • 100 g törökmogyoró
  • 100 g földimogyoró
  • 100 g kristálycukor
  • 35 ml víz
  • csipet só
  • *
  • a krémhez:
  • 4 tojássárgája
  • 70 g kristálycukor
  • 30 g kukoricakeményítő
  • 20 g liszt
  • 480 ml tej
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 15 g vaj
  • 150 g vaj (szobahőmérsékletű)
  • 60 g vaj
  • 1 csipet
  • csipet kristálycukor
  • 100 ml víz
  • 100 g liszt
  • 3 db tojás
  • 100 g blansírozott mandula szeletek
  • 100 g törökmogyoró
  • 100 g földimogyoró
  • 100 g kristálycukor
  • 35 ml víz
  • csipet
  • 4 db tojássárgája
  • 70 g kristálycukor
  • 30 g kukoricakeményítő
  • 20 g liszt
  • 480 ml tej
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 15 g vaj
  • 150 g vaj (szobahőmérsékletű)

Elkészítés:

A praliné pasztához a mogyorókat megpirítjuk. Ezután karamellt készítünk: a cukrot a vízzel felolvasztjuk (vigyázat ne kavargassuk!). Amikor már kezd barnulni, hozzáadjuk a pirított mogyorókat és összekavarjuk. Egy sütőpapírral bélelt tepsire vagy tálra szedjük és hagyjuk teljesen kihűlni.

A kihűlt karamellás mogyorót apróra tördeljük és ledaráljuk, amíg pépes nem lesz. Érdemes időközben egy kanál segítségével megkeverni, mert letapad. Ha elkészült, akkor egy tálba öntjük és félretesszük.

A krémhez a tojássárgákat homogén állagúra keverjük a cukorral. Ezután hozzáadjuk a keményítőt és a lisztet, és ismét összekeverjük. Egy edényben feltesszük melegedni a tejet, majd amikor felforrt, levesszük a tűzről, kimérjük a felét és a tojásos masszára öntjük. Alaposan összekeverjük, majd ezután visszaöntjük a tejbe és visszatesszük a tűzre. Folyamatosan kevergetjük, amíg egy sűrű krémet nem kapunk. Ha besűrűsödött, a tűzről levesszük, félretesszük, hozzáadjuk a vanília aromát, a kis adag vajat és jól összekeverjük, majd kihűlni hagyjuk.

Amikor a krém kihűlt, kézi mixerrel krémesre keverjük és hozzáadjuk a mogyorós pasztát, majd végül a nagyobbik vajat és jól átkeverjük az egészet.

A tésztához összemelegítjük a vajat, a sót, a cukrot és a vizet, majd folyamatos kevergetés mellett beleszórjuk a lisztet is. Amikor összeállt az alap, és langyosra hűlt, belekeverünk egy tojást, majd a másik kettőt is. A homogénre kevert masszát nyomózsákba töltjük, és sütőpapíros tepsire 19-20 cm átmérőjű karikákat nyomunk belőle. A karikák tetejét megszórjuk mandulaszeletekkel. 200 C fokra előmelegített, vízgőzös sütőben (a sütő aljába egy edényben vizet teszünk és azzal melegítjük fel, majd a sütésnél is benne hagyjuk) kb. 20 perc alatt megsütjük őket, majd kikapcsoljuk a sütőt, és egy fakanál segítségével kitámasztjuk, hogy így hűljenek ki a karikák.

A kihűlt karikákat óvatosan félbe vágjuk és megtöltjük a kihűlt krémmel, majd porcukorral megszórva tálaljuk.

Megjegyzés:

A receptet Botos Anna Mária küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti