Parasztkifli

Parasztkifli
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 4 dkg élesztő
  • 4-5 dl tej
  • csapott teáskanál só
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 egész tojás
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • tölteni:
  • sűrű, nem folyós házilekvár (birsalmasajt)
  • a tetejére:
  • 1 tojás
  • 2-3 evőkanál cukros darált dió
  • 1 kg liszt
  • 4 dkg élesztő
  • 4-5 dl tej
  • 1 csapott teáskanál
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 egész tojás
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • sűrű házilekvár
  • 1 db tojás
  • 2-3 evőkanál cukros darált dió

Elkészítés:

A langyos tejben elkeverjük a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt.

A megkelt élesztőt a liszthez adjuk, beletesszük a két tojást és a sót, jól kidolgozzuk, majd a vajjal együtt tovább dagasztjuk. Letakarva egy órát pihentetjük.

Ha megkelt, lisztes deszkára borítjuk és 6 egyforma gombócra szedjük. Mindegyiket vékony, kerek lappá nyújtjuk, majd egy-egy kört nyolc körcikkbe vágunk. Minden háromszög közepére házi lekvárt teszünk. Feltekerjük és kiflit formázunk belőle, és további 20 percig kelesztjük.

A végén a felvert tojással megkenjük, megszórjuk a cukros dióval, és 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük.

Megjegyzés:

A receptet Szabó Erzsébet küldte be. Köszönjük!