Parasztgulyás

Parasztgulyás
Elkészítési idő
5,0 3 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 pár debreceni (vagy 2 pár virsli)
  • 2-3 db krumpli
  • 1 sárgarépa (nagy)
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • köménymag
  • őrölt fehér bors
  • pirospaprika
  • 1 evőkanál étolaj
  • 1-1,5 l víz
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 pár debreceni (vagy 2 pár virsli)
  • 2-3 db krumpli
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • köménymag
  • őrölt fehér bors
  • pirospaprika
  • 1 evőkanál étolaj
  • 1-1,5 l víz

Elkészítés:

A vöröshagymát, a fokhagymát, és a szalonnát apróra vágjuk. A krumplit kisebb kockákra vágjuk, a sárgarépát vékonyra szeleteljük. A paradicsomot cikkekre vágjuk, a paprika csumáját eltávolítjuk, majd csíkokra vágjuk. A debrecenit vagy virslit felkarikázzuk. Az olajat egy fazékba öntjük, beletesszük az apróra vágott szalonnát (vagy szeletelt bacont csíkokra vágva) és elkezdjük sütni. (Ha zsírosabb a szalonna, akkor nem kell alá olajat önteni!)

Néhány perc után hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd tovább pároljuk. Ezután hozzáadjuk a szintén apróra vágott fokhagymát, majd rögtön a felkarikázott kolbászt (vagy virslit), és ízlés szerint megszórjuk köménymaggal, és őrölt borssal. Alaposan összekeverjük, és pár percig tovább pároljuk. Végül hozzáadjuk a csíkokra vágott zöldpaprikát, a cikkekre vágott paradicsomot, és a kisebb kockákra vágott krumplit. Ízlés szerint meghintjük pirospaprikával, majd alaposan összekeverjük, és annyi vízzel öntjük fel, hogy jól ellepje.


Ezután ízlés szerint sózzuk, majd felforraljuk. Amikor felforrt, kisebb lángra vesszük, majd puhára főzzük. (Én kb. 30 percig főztem, és ezalatt megpuhultak a zöldségek) Tálaláskor a levest tányérba merjük, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, majd ízlés szerint rákanalazzunk tejfölt.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be.