Paradicsomos káposzta Stefánia-vagdalttal

Paradicsomos káposzta Stefánia-vagdalttal
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a főzelékhez:
  • 1 nagy fej káposzta
  • 6 dl paradicsomlé
  • 3 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 vöröshagyma
  • 1 evőkanál só
  • bors
  • zsír
  • őrölt kömény
  • a vagdalthoz:
  • 50 dkg darált hús
  • 7 tojás
  • 2 zsemle
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • bors
  • olaj
  • zsemlemorzsa
  • 1 tojássárgája
  • 1 nagy fej káposzta
  • 6 dl paradicsomlé
  • 3 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 evőkanál
  • bors
  • zsír
  • őrölt kömény
  • 50 dkg darált hús
  • 7 db tojás
  • 2 db zsemle
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • bors
  • olaj
  • zsemlemorzsa
  • 1 tojássárgája

Elkészítés:

A káposzta külső leveleit és a torzsáját eltávolítjuk, majd megmossuk és vékony csíkokra vágjuk. A hagymát megpucoljuk, felaprítjuk és a káposztával együtt fazékba vagy lábosba tesszük. Annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, és kb. 30 percig főzzük. Közben sózzuk, borsozzuk, köménnyel ízesítjük.

Ha a káposzta megpuhul, elkészítjük a rántást. A zsírt felolvasztjuk, beletesszük a lisztet és kis lángon folyamatosan kevergetve zsemleszínűre pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a paradicsompürét, és addig kevergetjük, amíg be nem sűrűsödik.
Körülbelül tíz percig főzzük, közben ízlés szerint cukorral édesítjük.

Egy fazékban öt tojást keményre főzünk a forrástól számított tíz perc alatt, majd megpucoljuk. A zsemlét egy-két percre vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk. Összedolgozzuk a maradék két tojással, a zúzott fokhagymával, az apróra vágott vöröshagymával, némi sóval, borssal és pirospaprikával. Jól összegyúrjuk a masszát.

Egy őzgerincformát kivajazunk és beletesszük a fasírt felét. A közepébe tesszük egymás után egészben a tojásokat, a maradék masszával jól befedjük, és megszórjuk zsemlemorzsával. Bekenjük a tetejét tojássárgával, így nem nyílik majd szét a hús sütés közben. 190 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és fóliával lefedve körülbelül egy órát sütjük. Közben meglocsoljuk a húst a saját szaftjával.

Amikor már majdnem kész, levesszük róla a fóliát, és körülbelül 20 perc alatt szép pirosra sütjük.

Megjegyzés:

A receptet Fajcsákné Judit küldte be. Köszönjük!