Paradicsomleves Éva módra

Paradicsomleves Éva módra

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Olcsó ételek

Hozzávalók:

a sült paradicsomhoz:

  • 50 dkg paradicsom
  • 1 csokor bazsalikom
  • 1 csokor kakukkfű
  • 1 teáskanál só
  • a leves hozzávalói
  • az előzőleg megsütött paradicsom kb. fele
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 dl zöldségalaplé
  • őrölt bors
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

Most a legfinomabb hozzá a paradicsom.

Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, majd megszórjuk a só felével, és rátépkedjük a zöldfűszereknek szintén a felét. A paradicsomot felnegyedeljük, majd a sütőpapíron elrendezzük. Ezután rászórjuk a maradék zöldfűszert és a sót. Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten addig sütjük, amíg a paradicsom kezd szép színt kapni (kb. 40 perc), Ezután v a sütőből kivesszük, majd kb. a felét (a szebb darabokat) félretesszük.

A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. Egy edényben felhevítjük az olajat, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és aranybarnára pároljuk. Ezután hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, majd pár pillanat múlva az elősütött paradicsomot is. Alaposan összekeverjük, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk a cukorral. Ezután felöntjük az alaplével, majd kb. 10 percig főzzük. (Közben utána ízesítjük, ha szükséges.) Ezután a tűzről levesszük, botmixerrel pépesítjük. Végül beletesszük az előzőleg félretett sült paradicsomot, majd forráspontig melegítjük. (Főzni már nem kell, és arra is figyeljünk, hogy a paradicsom egyben maradjon.)

Tálaláskor a levest tányérba merjük, ízlés szerint kínálhatunk mellé egy szelet kenyeret, pirított kiflikarikát, vagy péksüteményt is.

Neked ajánljuk