Paprikás süllőfilé magyaros rizottóval és kőrözöttel töltött gombával

 Paprikás süllőfilé magyaros rizottóval és kőrözöttel töltött gombával

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 80 dkg süllőfilé
  • 10 dkg rétesliszt
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • fehér bors
  • 3 evőkanál olívaolaj

A rizottóhoz:

  • 25 dkg rizottó rizs
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 vöröshagyma
  • 10 dkg füstölt kolozsvári szalonna
  • 10 dkg Pannónia sajt
  • 5 dkg vaj
  • 1,2 l csirkealaplé
  • 1,5 dl száraz rozé
  • bors
  • 8 nagy fej barna csiperke
  • 1 parenyica sajt
  • bors

A kőrözötthöz:

  • 15 dkg juhtúró
  • 3-4 evőkanál tejföl
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 mokkáskanál őrölt kömény
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • bors

Elkészítés:

A kőrözötthöz apróra vágjuk a hagymát és összekeverjük a többi hozzávalóval. (Persze, ízlés szerint lehet alakítani rajta.) Egy éjszakára hűtőbe tesszük összeérni.

A csiperkék tönkjét kivesszük, apróra vágjuk. A hagymát is felaprózzuk, a szalonnát kis kockákra vágjuk. A vaj felét egy lábasban felolvasztjuk, rádobjuk a szalonnát, a hagymát és a gombák tönkjét. Addig kevergetjük, míg a hagyma megfonnyad.

Ráöntjük a rizst, ezt is néhányszor megkeverjük, hozzáadjuk a bort. Alacsonyra vesszük a lángot, megvárjuk, míg a rizs magába szívja. Ekkor merőkanalanként elkezdjük hozzáadni az alaplét. Mindig csak akkor öntjük bele a következő kanállal, ha az előzőt már felszívta a rizs. Addig folytatjuk, míg a rizs megpuhul, a rizottó pedig krémes állagú lesz. Ekkor elzárjuk a lángot.

Apróra vágjuk a petrezselymet, lereszeljük a sajtot, majd ezeket a maradék vajjal együtt a rizottóhoz adjuk. Addig keverjük egy fakanállal, míg a sajt és a vaj teljesen felolvad. Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk és alaposan megborsozzuk. Lefedjük, pár percig állni hagyjuk.

A gombák kalapját belülről megsózzuk, borsozzuk, majd beletöltjük a kőrözöttet, egy kissé kiolajozott tepsibe tesszük. A parenyicát 8 karikára vágjuk, rátesszük a kőrözött tetejére. 180 fokos sütőbe toljuk, amíg a sajt megolvad.

A halfiléket sózzuk, megszórjuk fehér borssal. A lisztet összekeverjük a pirospaprikával. Egy teflonserpenyőben felhevítjük az olajat.

A filéket megforgatjuk a paprikás lisztben, majd a serpenyőben pár perc alatt mindkét oldalukat ropogósra sütjük.

Tálaláskor pár kanál rizottót a tányér közepére teszünk, rá két darab halfilé kerül, az egész tetejére pedig két gombát ültetünk.

Neked ajánljuk