Pápaszemes dióhabos kalács

Pápaszemes dióhabos kalács
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 45 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 2,5 dkg élesztő
  • 8 dkg cukor
  • csipet só
  • 5 dkg olvasztott margarin
  • 1 evőkanál olaj
  • a töltelékhez:
  • 15 dkg darált dió
  • 4 tojás fehérje
  • 10 dkg kristálycukor
  • 20 dkg magozott meggy
  • a kenéshez:
  • 1 egész tojás
  • a fényezéshez:
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál víz
  • 45 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 2 db tojássárgája
  • 2,5 dkg élesztő
  • 8 dkg cukor
  • csipet
  • 5 dkg olvasztott margarin
  • 1 evőkanál olaj
  • 15 dkg darált dió
  • 4 db tojásfehérje
  • 10 dkg kristálycukor
  • 20 dkg magozott meggy
  • 1 egész tojás
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál víz

Elkészítés:

Az élesztőt belemorzsoljuk a cukros langyos tejbe és felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, belerakjuk a két tojássárgáját, a csipet sót, beleöntjük a felfuttatott élesztős tejet. Elkezdjük összeállítani, jól kidagasztjuk, majd apránként hozzáadjuk a langyos olajjal elkevert margarint. Sima, közepesen lágy tésztát készítünk, liszttel meghintjük a tetejét és 30 percig kelesztjük.

Amíg kell a tésztánk, elkészítjük a dióhabot. A tojásfehérjét csipet sóval elkezdjük felverni, ha elkezd nőni a hab, akkor kanalanként adagolva hozzáadjuk a cukrot. Kemény habot verünk, majd belekeverjük a darált diót.

A meggyet lecsepegtetjük. Ha megkelt a tészta, kétfelé vesszük. Mind a két tésztát 5 cm vastagságú téglalapra nyújtjuk. A tészta mindkét hosszabbik szélét kirakjuk meggyel, és feltekerjük a közepe felé mindkét irányból. De nem tekerjük teljesen össze, hagyunk helyet a dióhabnak. Ha feltekertük mindkét oldalt a meggyes tésztát, a közepébe halmozzuk a diós habot és elsimítjuk.

Gáztepsibe rakjuk a két pápaszemes dióhabos tésztát, a széleit megkenjük felvert tojással, és 15 percig újra kelesztjük, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. 25 perc alatt szép pirosra sütjük.
,
Ha megsült, a kalács széleit megkenjük cukros vízzel, hogy szép fényes legyen. Langosra hűtjük, csak ekkor szeleteljük fel.

Megjegyzés:

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!