Papanasi – kalapos túrófánk

Papanasi – kalapos túrófánk
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória
Hozzávalók:
  • 8 db-hoz:
  • 350 g krémesebb tehéntúró
  • 1 tojás
  • 240 g liszt
  • 80 g porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 1 teáskanál sütőpor
  • *
  • a sütéshez:
  • olaj
  • *
  • a tálaláshoz:
  • tejföl és áfonyalekvár
  • 350 g krémesebb tehéntúró
  • 1 db tojás
  • 240 g liszt
  • 80 g porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 1 teáskanál sütőpor
  • olaj
  • tejföl
  • áfonyalekvár

Elkészítés:

A túrót keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojást és a porcukrot, a reszelt citromhéjat és a vanília-kivonatot, majd elektromos robotgéppel alaposan kikeverjük. Egy másik tálban a lisztet, a sütőport és egy csipet sót összevegyítünk, majd keverés mellett, kanalanként a túrós masszához adjuk. Amikor már kezd nehezen keverhetővé válni, kézzel dolgozzuk hozzá a maradék lisztet.

Lisztezett felületre borítjuk, gombóccá formázzuk, 8 részre osztjuk. Mindegyik részből kicsípünk 1-1 diónyi darabot, kis golyóvá formázzuk. A maradék tésztákat is gombóccá formázzuk, majd lelapítjuk, és a közepükbe lyukat formázunk, hogy könnyebben átsüljenek.

Egy serpenyőben bő olajat forrósítunk, és a fánkokat közepes tűzön szép pirosra sütjük, többször megforgatva. Szűrőkanállal kiemeljük, alaposan lecsöpögtetjük, majd konyhai papírtörlőre tesszük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.

A nagyobb fánkokat meglocsoljuk tejföllel és áfonyadzsemmel, a kis fánkgolyókat a tetejükre tesszük, és porcukorral meghintve tálaljuk.

Megjegyzés:

A receptet Botos Anna Mária küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti