Panettone

Panettone

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

18 cm-es formához:

  • 35 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 3 dkg kristálycukor
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 db tojássárga (nagy)
  • 12 dkg margarin
  • 10 dkg mazsola
  • 5 dkg kandírozott narancshéj
  • 5 dkg kandírozott citromhéj

Elkészítés:

„Ez a milánói specialitás sokszáz éve elmaradhatatlan kelléke az olasz karácsonynak. És most már a miénknek is.„

A tejet meglangyosítjuk, majd hozzákeverjük a kristálycukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és pár perc alatt felforrósítjuk. A lisztet átszitáljuk, majd hozzákeverjük a sót, és a reszelt citromhéjat. A tojások sárgáját simára keverjük a porcukorral, és a vaníliás cukorral, majd hozzákeverjük az előzőleg felolvasztott, és visszahűtött margarint is.

Ezután beleöntjük a keverőtálba a tojássárgás-cukros keveréket, majd ráöntjük a felfuttatott élesztőt, végül pedig hozzákanalazzuk a lisztet. Ezután a robotgép dagasztó karjával kb. 10 perc alatt megdagasztjuk a tésztát. (Akkor jó, ha már teljesen elválik a tészta a keverőtál falától. Természetesen kézzel, vagy esetleg a kenyérsütőgép üstjében is megdagaszthatjuk a tésztát.)

A megdagasztott tésztát ezután áttesszük egy kilisztezett kelesztőtálba, majd meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Amikor a tészta megkelt, kiborítjuk egy enyhén lisztezett felületre, majd finomam átgyúrjuk. Gyúrás közben apránként a tésztához adagoljuk a mazsolát, és a kandírozott narancs és citromhéjat. Végül a szép simára gyúrt tésztát papírral kibélelt sütőformába tesszük.

(A forma kikenéséhez kb. 2 dkg margarin kell. A teteje lekenéséhez pedig 4 dkg margarin és 1 csomag vaníliás cukor keveréke.)

Panettone sütőforma hiányában én egy 18 cm-es tortaformát magasítottam meg 22 cm-esre duplán hajtott sütőpapírral.

A tortaformát kikenjük margarinnal, az aljába sütőpapírt teszünk, majd beletesszük a magasításhoz használni kívánt sütőpapírt is. Ezután a sütőpapírt is vastagon bekenjük margarinnal. A gyümölcsökkel összegyúrt tésztát ezután a tortaformába tesszük, majd meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Amikor a tészta megkelt, egy pengével (vagy éles késsel) a tetejére egy keresztet vágjunk. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 45 perc alatt megsütjük, majd kivesszük és lekenjük a tetejét az olvasztott margarin és vaníliás cukor keverékével. Ezután visszatesszük a sütőbe, és további 15-20 percig sütjük.

A sütőből kivéve hagyjuk a formában kihűlni, majd rácsra helyezzük, és úgy hűtjük ki egészen. (Én légkeveréses sütőben 150 fokon, 45 percig sütöttem, majd lekenés után még 15 percig.) Amikor visszatettem a sütőbe, letakartam a tetejét egy fóliával, hogy ne barnuljon meg túlságosan.

A kalács tésztája nagyon könnyű, a gyümölcsökkel pedig nagyon finom. Ünnep előtt pár nappal megsüthetjük, majd száraz, hűvös helyen konyharuhával letakarva tároljuk. Tálalás előtt ízlés szerint megszórjuk porcukorral a kalácsot, majd felszeletelve kínáljuk.

Neked ajánljuk