Panettone (olasz kalács)

Panettone (olasz kalács)
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 3,5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 45 dkg liszt (+ a formához)
  • 13 dkg margarin (+ a formához)
  • csipet vanília őrlemény
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 1 kávéskanál só
  • 3 tojássárgája
  • *
  • a kenéshez:
  • 1 egész tojás
  • 8 dkg mazsola vagy aszalt áfonya
  • 5 dkg aszalt szilva
  • 5 dkg aszalt sárgabarack
  • 6 dkg kandírozott citromhéjkocka vagy narancshéjkocka (lehet vegyesen is)
  • 5 dkg szeletelt mandula vagy mandula pálcika
  • (a megadott mennyiségek egy 18 cm-es formához elegendőek)
  • 3,5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 45 dkg liszt
  • 13 dkg margarin
  • csipet vanília őrlemény
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 1 kávéskanál
  • 3 db tojássárgája
  • *
  • 1 egész tojás
  • 8 dkg mazsola vagy aszalt áfonya
  • 5 dkg aszalt szilva
  • 5 dkg aszalt sárgabarack
  • 6 dkg kandírozott citromhéjkocka vagy narancshéjkocka (lehet vegyesen is)
  • 5 dkg szeletelt mandula vagy mandula pálcika

Elkészítés:

A morzsolt élesztőt a langyos tejben a cukorral és 3 evőkanál liszttel elkeverjük, majd langyos helyen felfuttatjuk. Egy nagyobb tálban kihabosítjuk a puha margarint a vanília őrleménnyel, a reszelt citrusok héjával, a sóval és a 3 tojássárgájával. Hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, majd rászitáljuk a maradék lisztet és lazán összedolgozzuk. Körülbelül 8-10 percig dagasztjuk, amíg fényes, hólyagos tésztát kapunk. A tetejét liszttel megszórva 35-45 percig langyos helyen kelesztjük.

Az aszalt gyümölcsöket apró kockára vágjuk, majd forró vízzel leforrázzuk és 8-10 percig állni hagyjuk (ettől a keményebb fajták is szépen megpuhulnak), majd lecsepegtetjük.

Amikor megkelt a tészta, beleszórjuk az aszalt gyümölcsöket, a kandírozott citrushéj kockákat és a mandulát, majd újra kidagasztjuk. (Ekkor már csak kézzel dagasztjuk.) Cipót formálunk belőle.

Előkészítjük a formát, kivajazzuk, kilisztezzük. Ha nincs panettone formánk, akkor egy 18 cm átmérőjű tortakarikát kb. 15-20 cm széles sütőpapír csíkkal körben kibélelünk, ezzel magasítjuk meg a formát. Legalább 3 réteget teszünk bele, hogy kellő tartása legyen.

A tésztát az előkészített formába rakjuk, a tetejét megkenjük felvert tojással, majd meleg helyre téve további 20-25 perc alatt legalább a duplájára kelesztjük.

180 fokra előmelegített sütőben először 20 percig, majd 160 fokra mérsékelve a hőmérsékletet további 30-35 percig sütjük. Ha nagyon barnul a teteje, sütőpapírral vagy alufóliával letakarjuk. A sütési idő vége felé tűpróbával ellenőrizzük. Sütőrácsra tesszük hűlni, de csak akkor vegyük le róla a formát, ha már teljesen kihűlt.

Megjegyzés:

A receptet Viszóczky Bence küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti