Panettone gluténmentesen és laktózmentesen

Panettone gluténmentesen és laktózmentesen
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • az előtésztához:
  • 12 g Instant élesztő
  • 80 ml laktózmentes tej
  • 70 g Naturbit alfamix
  • 10 g kristálycukor
  • a tésztához:
  • 300 g laktózmentes vaj
  • 370 g gluténmentes lisztkeverék alfamix
  • 4 db m méretű tojás
  • 1 bő teáskanál só
  • 130 g kristálycukor
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 100 g kandírozott narancshéj
  • 150 g arany mazsola
  • 20 g mazsola
  • a tetejére:
  • 1 db tojás
  • szeletelt mandula
  • 12 g Instant élesztő
  • 80 ml laktózmentes tej
  • 70 g Naturbit alfamix
  • 10 g kristálycukor
  • 300 g laktózmentes vaj
  • 370 g gluténmentes lisztkeverék alfamix
  • 4 db m méretű tojás
  • 1 bő teáskanál
  • 130 g kristálycukor
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 100 g kandírozott narancshéj
  • 150 g arany mazsola
  • 20 g mazsola
  • 1 db tojás
  • szeletelt mandula

Elkészítés:

Kicsit időigényes, ezért érdemes hétvégén elkészíteni.

Az instant élesztőt a langyos laktózmentes tejben elkeverjük, majd 10 percig pihentetjük. Ezután rászórjuk a kristálycukrot és a naturbit alfamixet, és lefóliázva a konyhapulton pihentetjük 1 órán keresztül.

Miután lejárt az 1 óra folytatjuk a tésztával, amihez az összetevőket a laktózmentes vaj kivételével tálba mérjük, és az előtésztát hozzáadva elkezdjük gyúrni. Amikor kezd a tészta összeállni, hozzáadjuk a mazsolákat és kandírozott narancshéjat. Legvégül a vajat is belegyúrjuk, így lágy tésztát kapunk, amit a keverőtálban hagyva egy éjszakára lefóliázva a hűtőbe teszünk.

Másnap átgyúrjuk, mert egy masszív kemény tésztát veszünk ki az edényből. Miután ez megtörtént, a tésztagombócot 13 cm magas, 16-os panettone formába tesszük. A tésztát fóliával újra lefedjük, majd hosszú ideig kelesztjük – kb. 10 órán keresztül a konyhapulton. Sokáig valóban nem fogunk kimagasló változást tapasztalni, de egyszer csak észrevesszük, hogy elkezd lazulni a tészta. A vaj olvadni kezd, ezért érdemes a forma alá helyezni valamit.

Amikor kellőképpen megkelt, egy „bőrszerű” réteg fog képződni rajta, ezt egy olló vagy kés segítségével metsszük be a közepén egy kis + jelet formázva.
Lekenjük tojással, megszórjuk szeletelt mandulával, és előmelegített sütőben 160 fokon 70-75 percig sütjük. (Sütése a sütő teljesítményétől függ nekem kellett az a 75 perc mire tűpróbám jó lett.)

Ezt követően a tésztát a formába hagyjuk kihűlni, majd könnyedén eltudjuk távolítani a formát. Ha mégsem így lenne, akkor vágjuk körbe a tészta szélét a formában. A + irányú becsípés hatására gyönyörűen ki fog nyílni a panettonénk és varázslatosan néz bármilyen ünnepi asztalon egy szép szalaggal átkötve.

Megjegyzés:

A receptet Cseszákné Molnár Julianna küldte be. Köszönjük!