Pandúrgulyás

Pandúrgulyás
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 70 dkg sertéslapocka
  • 30 dkg velő
  • 3 közepes vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg gomba vegyesen (barna és fehér csiperke, laska)
  • egy üveg lecsó
  • 12 dkg zöldborsó
  • 12 dkg sárga hüvelyű zöldbab
  • 2 közepes sárgarépa
  • 2 közepes petrezselyemgyökér
  • 1 kisebb zeller
  • só, őrölt bors, fűszerpaprika, őrölt kömény, 2 babérlevél, tárkony, kapor
  • kevés zsiradék
  • kis pohár tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • 70 dkg sertéslapocka
  • 30 dkg velő
  • 3 közepes vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg gomba vegyesen
  • egy üveg lecsó
  • 12 dkg zöldborsó
  • 12 dkg sárga hüvelyű zöldbab
  • 2 közepes sárgarépa
  • 2 közepes petrezselyemgyökér
  • 1 kisebb zeller
  • kevés zsiradék
  • kis pohár tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • tárkony

Elkészítés:

Zsiradékon megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát. Az edényt félrehúzzuk a tűzről, a hagymát fűszerpaprikával szórjuk meg, kevés vizet öntünk rá, majd lassú tűzön a vizet kissé elpároljuk. Hozzáadjuk a lecsót, rátesszük a megmosott, leszárogatott, kockára vágott lapockát. Az edényt fedővel fedjük és lassú tűzön kis ideig főzzük, míg levet enged.

Megszórjuk sóval, őrölt köménnyel, borssal és ha szükséges, kevés vízzel öntjük fel. Addig pároljuk a húst, amíg majdnem teljesen puha nem lesz. (Sűrű pörköltalapot készítünk.)

Hozzáadjuk a kisebb kockákra vágott zellert, a karikákra szelt sárgarépát és petrezselyemgyökeret. Ízesítjük zúzott fokhagymával. Amikor a zöldségek is nagyjából félpuhák, beletesszük a fagyasztott zöldbabot és borsót. Ha szükséges, apránként pótoljuk a folyadékot. Kis idő múlva beletesszük az alaposan megmosott és lehártyázott, majd vastagabb szeletekre vágott velőt, illetve a felszelt gombát. Negyedórát főzzük a levest, majd tejfölös habarással behabarjuk.

A lisztet a tejföllel csomómentesre keverjük, szűrünk bele egy-két merőkanálnyit a forró levesből és jól elkeverjük (kiegyenlítjük a hőt), majd vékony sugárban a habarást a leveshez adjuk, folyamatos keverés mellett összeforraljuk. Ízesítjük kevés tárkonnyal és sok-sok kaporral. (Lehet bőkezűen bánni a kaporral, igen kiváló ízt ad a levesnek.)

Kiadós, különleges fogás a hideg téli napokra.

Megjegyzés:

A receptet Kolimár Viktória küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti