Palócleves savanyított zöldbabbal

Palócleves savanyított zöldbabbal
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 60 dkg sertéslapocka vagy báránycomb
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 1 nagyobb fehérrépa
  • 1/2 zellergumó
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 kávéskanál kömény
  • 1 kávéskanál őröltbors
  • 1 db paradicsom
  • 1 tv paprika
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 2 dl tejföl
  • 1 csokor kapor
  • 2 evőkanál liszt
  • 12 evőkanál zsír
  • 1 csokor aprított petrezselyem levél
  • 2 szál zeller levél
  • 4 db kisebb burgonya
  • a savanyított zöldbabhoz:
  • 1 üveg zöldbab
  • 2- 3 evőkanál 10 %-os ecet
  • 2 csipet cukor
  • 2 evőkanál kakukkfű
  • 1 citrom leve és héja
  • 60 dkg sertéslapocka vagy báránycomb
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 1 nagyobb fehérrépa
  • 1/2 db zellergumó
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 kávéskanál kömény
  • 1 kávéskanál őröltbors
  • 1 db paradicsom
  • 1 tv paprika
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 2 dl tejföl
  • 1 csokor kapor
  • 2 evőkanál liszt
  • 12 evőkanál zsír
  • 1 csokor aprított petrezselyem levél
  • 2 szál zeller levél
  • 4 db kisebb burgonya
  • 1 üveg zöldbab
  • 2-3 evőkanál 10 %-os ecet
  • 2 csipet cukor
  • 2 evőkanál kakukkfű
  • 1 db citrom leve és héja

Elkészítés:

A kockára vágott hagymát zsíron csipet sóval megdinszteljük, majd rádobjuk a közepes kockára vágott húst, meghintjük köménymaggal, sózzuk, borsozzuk és együtt megdinszteljük.

Ezután hozzáadjuk a kocára vágott répát, zöldséget és zellert, belerakjuk, rövid ideig együtt dinszteljük, majd lehúzzuk a tűzről, megszórjuk fűszerpaprikával, felöntjük kb. 1,5-2 l vízzel. Kakukkfűvel, zellerlevéllel, fokhagymával ízesítjük, lassú tűzön készre főzzük. Amikor már félig megfőttek a zöldségek, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát is.

A zöldbabot 2-3 evőkanál ecettel, cukorral, citromlével, csipet sóval, kakukkfűvel, a citrom levével és héjával megsavanyítjuk.

Ha megfőtt a leves, a tejfölös kapros habarással besűrítjük. Ehhez a tejfölt a liszttel és hideg vízzel csomómentesre keverjük, hőkiegyenlítés céljából vesszük ki a leves levéből, azzal elkeverjük, és azt öntjük vissza hirtelen mozdulattal a levesbe, és összekeverjük. Így biztos nem lesz csomós.

Tálalásnál a tányérba szedünk a savanyított zöldbabból és erre szegjük a kész levest.

Megjegyzés:

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti