Palócleves

Palócleves
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 50 dkg birkahús vagy sertéslapocka
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 csípős zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 20 dkg zöldbab
  • 5 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 babérlevél
  • 40 dkg burgonya
  • 1 mokkáskanál őrölt kömény
  • 4 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 kávéskanál citromlé
  • a csipetkéhez:
  • 10 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 50 dkg birkahús vagy sertéslapocka
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 csípős zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 20 dkg zöldbab
  • 5 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 db babérlevél
  • 40 dkg burgonya
  • 1 mokkáskanál őrölt kömény
  • 4 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 kávéskanál citromlé
  • 10 dkg liszt
  • 1 db tojás

Elkészítés:

A húst megtisztítjuk, megmossuk, kis kockákra vágjuk. A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A paprikát, a paradicsomot, a zöldbabot megmossuk, feldaraboljuk.

Nagyobb edényben felforrósítjuk az olajat, és megpirítjuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a húst, a fokhagymát, és azt is megpirítjuk. Belekeverjük a fűszerpaprikát, a zöldpaprikát, a paradicsomot, kevés vizet öntünk rá, hozzáadjuk a babérlevelet, és fedő alatt félpuhára pároljuk a húst.

Közben a burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk. Amikor a hús már félig puha, belekeverjük a burgonyát, felöntjük 2 liter vízzel, és 15 percig forraljuk. Ezután hozzáadjuk a zöldbabot is. Sóval, borssal, a köménnyel ízesítjük.

A csipetkéhez a lisztet összegyúrjuk a tojással, és a levesbe csipkedjük. A forrástól
számítva még 5 percig főzzük.

A tejfölben simára keverjük a lisztet, hozzámerünk egy kanál levest, majd visszaöntjük a leves egészéhez. Jól összeforraljuk, a citromlével pikánssá tesszük, és forrón tálaljuk.

Megjegyzés:

Fotó: RAS / Recepttár

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti