Palacsinta firenzei módra

Palacsinta firenzei módra
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 10 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 2 dkg vaj
  • 1,5-2 dl tej
  • 2 evőkanál vaj a sütéshez
  • A töltelékhez:
  • 30 dkg mángold
  • 20 dkg ricotta
  • 5 dkg reszelt pecorino toscano sajt
  • 1 csipet reszelt szerecsendió
  • 2 tojás
  • a besamelmártáshoz:
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 5 dl tej
  • 1 csipet reszelt szerecsendió
  • a paradicsommártáshoz:
  • 6 érett paradicsom
  • 4 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 2 zsályalevél
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 10 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 2 dkg vaj
  • 1,5-2 dl tej
  • 2 evőkanál vaj a sütéshez
  • 30 dkg mángold
  • 20 dkg ricotta
  • 5 dkg reszelt pecorino toscano sajt
  • 1 csipet reszelt szerecsendió
  • 2 db tojás
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 5 dl tej
  • 1 csipet reszelt szerecsendió
  • 6 érett paradicsom
  • 4 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 2 db zsályalevél
  • 1 evőkanál balzsamecet

Elkészítés:

Az olasz konyha különlegességeit nagyon szeretjük mindannyian. Vannak, akik egyszerűen megvesznek a bolognaiért, mások a tejszínesebb ízvilágot szeretik. Azonban van lehetőségünk keverni is a kettőt. A végeredmény biztosan mennyei lesz.

A tésztához összekeverjük a lisztet a tojásokkal, az olvasztott vajjal, sóval és a tejjel. Hűtőben legalább 30 percen át pihentetjük.

A töltelékhez a mángoldot megtisztítjuk, megmossuk, és edényben víz hozzáadása nélkül (elegendő annyi víz, ami a levelein maradt) megpároljuk. A levét kinyomjuk, és a leveleket késsel durvára vágjuk. A ricottával, vagy friss sajttal együtt ledaráljuk. A parmezánnal, a szerecsendióval, sóval, borssal és a tojásokkal összekeverjük.

A tésztából bevonatos serpenyőben, kevés vajjal, vékony palacsintákat sütünk. A kész palacsintákat megkenjük a mángold-ricotta töltelékkel, feltekerjük, és kb. 4 cm hosszú darabokra vágjuk, ezeket vajjal kikent hőálló tálba helyezzük.

A besamelmártáshoz kis edényben felolvasztjuk a vajat. Belekeverjük a lisztet, egy percig hevítjük. Ezután beleöntjük a meleg tejet, folyamatos keverés mellett összeforraljuk, besűrítjük, és szerecsendióval, sóval, borssal ízesítjük. A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük. A mártást a palacsintára öntjük, és a sütőben 15-20 percig sütjük.

A paradicsommártáshoz a paradicsomot forró vízbe mártjuk, majd a héját lehúzzuk. A húsát villával szétnyomjuk, jól lecsepegtetjük. Azután az olívaolajjal és a zsályalevelekkel együtt serpenyőbe tesszük, 10-15 percig lassan forraljuk. Az edényt levesszük a tűzről, kidobjuk a zsályát, belekeverjük a balzsamecetet, sóval ízesítjük.

Megjegyzés:

KK 1180