Pácolt lazac sörbundában sült gombával

Pácolt lazac sörbundában sült gombával
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a bundázott gombához:
  • 50 dkg shitake gomba
  • 2 nagy tojás
  • 2 dl világos sör
  • 12 dkg liszt
  • 12 dkg kukoricaliszt
  • *
  • a sütéshez:
  • olaj
  • *
  • a lazachoz:
  • 2 szelet bacon
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 újhagyma
  • 3 dl világos sör
  • 80 dkg lazacfilé
  • *
  • a szószhoz:
  • 0,5 kg fokhagyma
  • 450 g joghurt
  • 2 tojássárgája
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 citrom leve
  • 3 dl olaj
  • 50 dkg shitake gomba
  • 2 nagy tojás
  • 2 dl világos sör
  • 12 dkg liszt
  • 12 dkg kukoricaliszt
  • olaj
  • 2 szelet bacon
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 szál újhagyma
  • 3 dl világos sör
  • 80 dkg lazacfilé
  • 0,5 kg fokhagyma
  • 450 g joghurt
  • 2 db tojássárgája
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 citrom leve
  • 3 dl olaj

Elkészítés:

A szószhoz a sütőt előmelegítjük 180 C°-ra. A fokhagymát becsomagoljuk alufóliába, és fél órára a sütőbe tesszük. Kivesszük, kihűtjük, majd kicsomagoljuk, megtisztítjuk.

Turmixgépbe tesszük a sült fokhagymadarabokat, a joghurtot, a tojássárgáját, a mustárt, a citromlevet, sózzuk, borsozzuk, majd egyneművé keverjük. Miközben keverjük, lassan csorgatva hozzáöntjük az olajat, és krémes állagúra mixeljük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A gombát alaposan megmossuk, majd felszeleteljük kb. fél cm vastagságúra. A bundához nagyobb tálba ütjük a tojások sárgáját, hozzáadjuk a sört, a lisztet, a kukoricalisztet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, egyneművé keverjük. A tojásfehérjét felverjük, és a keverékhez adjuk.

Egy nagy lábasban bő olajat melegítünk (180°C). A gombákat először a keverékbe mártjuk, majd a forró olajban 2-3 perc alatt készre sütjük. Papírtörlőre szedjük, alaposan lecsöpögtetjük.

A lazachoz a bacont csíkokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, vékonyan felkarikázzuk. A bacont serpenyőben lepirítjuk, amikor már aranybarna, hozzáadjuk a vajat és az újhagymát. Sörrel felöntjük, és takarékon tovább melegítjük. Bőrrel lefelé belehelyezzük a lazacszeleteket , ízlés szerint sózzuk, majd 3 percig fedő alatt puhára pároljuk. Ezután megfordítjuk (bőrével felfelé), ismét lefedjük és 3 percig pároljuk.

A halat kivesszük a serpenyőből, a levet beforraljuk, és tálalásnál leöntjük vele a lazacszeleteket. A gombát mellé tálaljuk.

Megjegyzés:

Fotó: Recepttár

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti