Őzpörkölt fűszeres gombákkal, vörösborral

Őzpörkölt fűszeres gombákkal, vörösborral
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • 8 főre:
  • 1,6 kg őz színhús (comb, lapocka)
  • 50 dkg vöröshagyma
  • 15 dkg mangalica zsír
  • 5 dkg fűszerpaprika
  • 2 dkg összetört borókabogyó
  • 25 dkg erdei gomba (vargánya, rókagomba és erdőszéli csiperke)
  • 10 dkg áfonyalekvár
  • 2-3 dl egri száraz vörösbor
  • 5-8 dkg só
  • a kapros-túrós tolltésztához:
  • 1 kg tolltészta
  • 50 dkg házi tehéntúró
  • 1 kisevőkanál étolaj
  • 1 csokor kapor apróra vágva
  • a díszítéshez:
  • 8 kis szál kapor bóbita
  • 1,6 kg őz színhús (comb, lapocka)
  • 50 dkg vöröshagyma
  • 15 dkg mangalica zsír
  • 5 dkg fűszerpaprika
  • 2 dkg összetört borókabogyó
  • 25 dkg erdei gomba (vargánya, rókagomba és erdőszéli csiperke)
  • 10 dkg áfonyalekvár
  • 2-3 dl egri száraz vörösbor
  • 5-8 dkg
  • 1 kg tolltészta
  • 50 dkg házi tehéntúró
  • 1 kisevőkanál étolaj
  • 1 csokor kapor apróra vágva
  • 8 kis szál kapor bóbita

Elkészítés:

Az őzhúst két nappal a főzés előtt bepácoljuk. Az őz színhúst hártyáitól megtisztítjuk, egyforma darabokra kockázzuk.

A vöröshagymát a mangalica zsíron fűszerpaprikával megpirítva pörkölt alapot készítünk, az őzhúst beletesszük, sóval és összetört borókabogyóval ízesítjük (semmilyen más fűszert nem teszünk bele.) Mielőtt készre főne, hozzáadjuk a vargányát, rókagombát és az erdőszéli csiperkét, majd vízzel elkevert vörösborral és az áfonyalekvárral készre főzzük.

Egy nagyobb edényben sós vizet forralunk. Pár csepp étolajat teszünk a vízbe, hogy a tészta ne ragadjon össze. A forrásban lévő vízbe a tésztát puhára főzzük. Ha megfőtt leszűrjük, meleg vízzel átöblítjük.

A túrót villával áttörjük (ne maradjanak nagyobb túródarabok), majd a tolltésztával összeforgatjuk. Tálaláskor a túrós tollhegytésztát ízlés szerint kaporral megszórjuk, kapor bóbitával díszítjük, a pörkölttel kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Taksár Ferenc küldte be. Köszönjük!