Őszikék, a szilvás álom

Őszikék, a szilvás álom
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • 26 cm-es tortaformához:
  • a tésztához:
  • 2 db tojás
  • 125 g cukor
  • 125 g liszt
  • 7 dkg darált dió
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 teáskanálnyi sütőpor
  • 2 evőkanál víz
  • a szilvazseléhez:
  • 600 g szilva (magozva)
  • 100 g cukor
  • 40 g (2 zacskó) hagyományos, (főzős) zselatin
  • pici fahéj (kb. fél teáskanál)
  • a krémhez:
  • 500 g mascarpone
  • 200 ml habtejszín
  • 100 g cukor
  • 1 zacskó zselatin expressz (főzés nélküli)
  • 3 evőkanál tejföl
  • a díszítéshez:
  • étcsokiba mártott szilva
  • (a süteményhez 2 db tortaforma szükséges)
  • 2 db tojás
  • 125 g cukor
  • 125 g liszt
  • 7 dkg darált dió
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 teáskanálnyi sütőpor
  • 2 evőkanál víz
  • 600 g szilva (magozva)
  • 100 g cukor
  • 40 g (2 zacskó) hagyományos, (főzős) zselatin
  • pici fahéj (kb. fél teáskanál)
  • 500 g mascarpone
  • 200 ml habtejszín
  • 100 g cukor
  • 1 zacskó zselatin expressz (főzés nélküli)
  • 3 evőkanál tejföl
  • étcsokiba mártott szilva

Elkészítés:

A megmosott szilvát kimagozzuk, majd botmixerrel pépesítjük és egy lábasba tesszük. A pépes szilvához adjuk a cukrot, fahéjat és a zselatinport, majd forráspontig felmelegítjük. Hagyjuk egy kicsit kihűlni, addig egy 26 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral kibélelünk.

A langyos szilvaszószt a tortaformába öntjük, majd a hűtőbe tesszük dermedni 1-2 órára.

A sütőt 180 fok előmelegítjük. Egy 26 cm-es tortaformát sütőpapírral kibélelünk.

Szétválasztjuk a tojásokat. A fehérjéből habot verünk a cukorral. Ha kész a kemény hab, hozzáadagoljuk a tojássárgájákat. Ezt követően hozzákeverjük az olajat és a vizet. Végül pedig hozzáadjuk a lisztet, a darált diót és a sütőport. Óvatos mozdulatokkal összekeverjük.

A tésztát a tortaformába öntjük és kb. 30 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a tészta, majd hagyjuk kihűlni.

Elkészítjük a krémet. A tejszínből kemény habot vetünk. A mascarponét összekeverjük a cukorral, a tejföllel és a zselatinporral, majd beleforgatjuk a tejszínhabot.

Ha kihűlt a tészta és megdermedt a szilvazselé, akkor összeállítjuk a tortát. Az alsó réteg a diós piskóta lesz, arra kenjük a krém egyharmad részét, ráhelyezzük a szilvazselét és rákenjük a maradék krémet. A hűtőbe tesszük 4-5 órára.

A díszítéshez kb. 10-15 g étcsokit egy kis olajjal felolvasztjuk, és belemártjuk a felezett szilva magozott felét (kb. 7 db közepes szilva szükséges, ha egy sorban körbe szeretnénk díszíteni a tortát). A hűtőbe tesszük dermedni, majd kidíszítjük vele a tortát.

Megjegyzés:

A receptet Mácsai-Molnár Ágnes küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti