Őszibarackkrémes mandulatorta (Zila tortaformában)

Őszibarackkrémes mandulatorta (Zila tortaformában)
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a mandulás piskótához:
  • 6 db friss házi tyúktojás
  • 3 evőkanál darált, pörkölt mandula
  • 3 evőkanál rétesliszt
  • 6 evőkanál kristálycukor
  • fél citrom reszelt héja
  • a krémhez:
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 2 dl házi tej
  • 10 dkg Rama margarin
  • 1 db őszibarack (hámozott, magozott - télen befőtt is lehet)
  • 20 dkg porcukor
  • 14 db fodormenta levél
  • kis darab vanília (rúdból kb. 3 cm velőt használtunk fel)
  • a díszítéshez:
  • 5 dkg darált mandula
  • 1,5 db hámozott, magozott őszibarack (14 cikk szeletet vágunk belőle)
  • 12 db fodormenta levél
  • 3 db fodormenta bóbita
  • a cukorsziruphoz:
  • 10 dkg kristálycukor
  • valamint
  • Zila 12 szeletes tortaforma
  • Tarant tortaleválasztó spray
  • (a tepsi mérete: 25 cm)
  • 6 db friss házi tyúktojás
  • 3 evőkanál darált, pörkölt mandula
  • 3 evőkanál rétesliszt
  • 6 evőkanál kristálycukor
  • fél db citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 2 dl házi tej
  • 10 dkg Rama margarin
  • 1 db őszibarack (hámozott, magozott - télen befőtt is lehet)
  • 20 dkg porcukor
  • 14 db fodormenta levél
  • kis darab vanília (rúdból kb. 3 cm velőt használtunk fel)
  • 5 dkg darált mandula
  • 1,5 db hámozott, magozott őszibarack (14 cikk szeletet vágunk belőle)
  • 12 db fodormenta levél
  • 3 db fodormenta bóbita
  • 10 dkg kristálycukor
  • valamint
  • (a tepsi mérete: 25 cm)

Elkészítés:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A tojásokat szétválasztjuk. A tojások fehérjét keverőgéppel felverjük, a cukrot apránként hozzáadjuk, majd tovább verjük, amíg kemény fehérjehabot nem kapunk. A habhoz hozzáadjuk a tojássárgákat, illetve a darált, pörkölt mandulával elkevert réteslisztet. (A tésztához valókat óvatosan keverjük, hogy a hab ne törjön!)

Egy lapos tepsibe helyezzük a Zila 12 szeletes tortaformát, és a Tarant tortaleválasztóval gyengén, egyenletesen befújjuk. A tésztánkat a Zila fémkarika tortaformába töltjük, majd hogy a készítmény egyenletes legyen, gyengéden rázogatjuk, majd elsimítjuk a tetejét. A mandulás piskótánkat a tortaformában a forró sütő középső részébe helyezve kb. 30 perc alatt készre sütjük.

Ha kisült a tortánk tésztája, azt egy tompa hegyű kés segítségével óvatosan körbevágjuk, hogy a szilikonforma ne sérüljön. A tészta felületét megszórjuk porcukorral, átfordítjuk, és a szilikonformát azonnal levesszük, a tésztát egy lapos nagyméretű tányérra borítjuk.

A mentás barackos krémhez a lisztet a tejjel, a cukorral feltesszük főni. Keverés mellett addig főzzük, amíg sűrű nem lesz. Hagyjuk kihűlni (!), majd hozzáadjuk a margarint, és habosra keverjük. Ehhez a krémhez keverjük a 2 fél hámozott, magozott, apróra vágott őszibarackot és a megmosott, majd lecsepegtetett és apróra vágott fodormenta leveleket, valamint a kikapart vaníliavelőt. A krémet jól kikeverjük.

Habzsákkal megtöltjük a tortaforma üregeit, szép egyenletesen, majd a megmaradt krémmel egy lapos tortakés segítségével a tetejét és az oldalát is áthúzzuk a tortánknak.

A torta díszítéséhez egy kis edényben kb. 5 perc alatt szirupot főzünk 10 dkg kristálycukorból és kevés vízből. Beletesszük a barackszeleteket és megfordítjuk. Majd a barackszeleteket rácsra rakosgatjuk, a tetejüket tüllernyővel letakarjuk, és levegős helyen 5 percig szárítjuk. Egy vékony karamellréteg képződik rajtuk.

A mentaleveleket megmossuk, lecsepegtetjük. A megtöltött, bevont tortánkat körben és a tetején is megszórjuk a darált mandulával, majd a közepére, és körkörösen ráhelyezzük az őszibarack szeleteket, a fodormenta leveleket, majd a fodormenta bóbitákat.

Megjegyzés:

A receptet Faragó Márta küldte be. Köszönjük!