Őszibarack és szilva süti

Őszibarack és szilva süti
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 20 dkg vaj margarin (puha)
  • 25 dkg porcukor
  • 1 db egész tojás
  • 1,5 dl tej
  • 8 dkg liszt
  • 70 dkg liszt
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • a töltelékhez:
  • 20 dkg margarin
  • 3 egész tojás
  • 6 dkg cukor
  • 10 dkg darált dió
  • 1-2 evőkanál kakaó
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 rumaroma vagy rum
  • az őszibarack sütihez:
  • 2 evőkanál sárgabarack lekvár
  • a tészta kivájt közepe
  • a szilva sütihez:
  • 2 evőkanál szilvalekvár
  • 8 szem aszalt szilva
  • a tészta kivájt közepe
  • 20 dkg vaj margarin (puha)
  • 25 dkg porcukor
  • 1 db egész tojás
  • 1,5 dl tej
  • 8 dkg liszt
  • 70 dkg liszt
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • 20 dkg margarin
  • 3 egész tojás
  • 6 dkg cukor
  • 10 dkg darált dió
  • 1-2 evőkanál kakaó
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 rumaroma vagy rum
  • 2 evőkanál sárgabarack lekvár
  • a tészta kivájt közepe
  • 2 evőkanál szilvalekvár
  • 8 szem aszalt szilva
  • a tészta kivájt közepe

Elkészítés:

A puha margarint a porcukorral kikeverjük, hozzáadjuk a tojást, a tejet és a sütőporral elkevert lisztet. Egy órát szobahőmérsékleten letakarva pihentetjük. Pihentetés után a 70 dkg lisztet hozzáadjuk és jól összegyúrjuk. A tésztát megfelezzük.

Az őszibarack sütikhez darabonként 3,5 dkg tésztát kimérünk (nem muszáj én így szoktam), golyókat készítünk belőle és sütőpapíros tepsibe tesszük. Minden golyót kicsit ellapítunk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt világosra sütjük. Még melegen késsel vagy kávéskanállal a félgömbök közepét kivájjuk.

A szilva sütikhez darabonként 1,5 dkg tésztát mérünk ki, ugyanúgy gömbölyítjük a tésztát, viszont utána kicsit hosszúkásra formázzuk. Ezután ugyanúgy megsütjük, majd a belsejét kivájjuk, mint a barackosaknál.

Elkészítjük a tölteléket: fémedényben a margarint az egész tojásokkal és a cukorral vízgőz felett (állandóan keverni kell!) krémmé főzzük. Hozzáadjuk a darált diót, kakaót, vaníliás cukrot, rumaromát vagy rumot. Ezt kétfelé vesszük. A felébe tesszük a sárgabaracklekvárt és a kivájt tésztából annyit, hogy a töltelék ne legyen kemény. Ez lesz az őszibarack tölteléke.

A másik felébe kerül a szilvalekvár, az aszalt szilva és a kivájt tészta. Ez a szilva tölteléke.

Összekeverjük és megtöltjük a félgömböket, kettőt összeillesztünk.

A barackok színezéséhez piros és sárga ételfestéket kevés langyos vízben külön-külön feloldunk. Tetszés szerint ecsettel befestjük a barackokat és beleforgatjuk a kristálycukorba.

A szilva színezéséhez a piros és kék ételfestéket kevés langyos vízben összekeverjük. Ecsettel befestjük a tésztát és beleforgatjuk a kristálycukorban. Díszítésnek tehetünk bukszuslevelet, citrom vagy menta levelet, vagy szezonjában a szilvának a szárát.

Megjegyzés:

A receptet Kiss Imréné Magdi küldte be. Köszönjük!