Őszibarack

Őszibarack
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 70 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 20 dkg vaj
  • 30 dkg porcukor
  • 2 db tojássárgája
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • a töltelékhez:
  • a kisült tészta kikapart belseje
  • 10 dkg darált dió
  • 4 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 dkg kakaópor
  • 3 evőkanál baracklekvár
  • rumaroma ízlés szerint
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • kb. 2 dl tej
  • a díszítéshez:
  • ¾
  • üveg vérnarancs aroma
  • ½
  • üveg mandula aroma
  • a forgatáshoz:
  • kristálycukor
  • 70 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 20 dkg vaj
  • 30 dkg porcukor
  • 2 db tojássárgája
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet
  • a kisült tészta kikapart belseje
  • 10 dkg darált dió
  • 4 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 dkg kakaópor
  • 3 evőkanál baracklekvár
  • rumaroma
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl tej
  • ¾ üveg vérnarancs aroma
  • ½ üveg mandula aroma
  • kristálycukor

Elkészítés:

A tojássárgákat a cukrokkal, vajjal habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk a tejet. A sütőporral, sóval elkevert liszttel összegyúrjuk. Jó ragacsos massza lesz. A tésztát 2 órát hűtőben pihentetjük.

A pihentetett tésztából dió nagyságú gömböket formázunk, amiket tepsire sorakoztatunk. A gombócokat előmelegített sütőben 180°C-on 15-20 perc alatt világosra sütjük.

Még melegen kikaparjuk a sütik belsejét. A kikapart tésztához adjuk a kakaóport, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a darált diót, majd hozzáöntjük a lekvárt és a rumaromát is, majd a vajat és végül a tejjel teljesen simára dolgozzuk. A tölteléket 1/2 órára hűtőbe tesszük, majd tölthetjük is a tésztát.

A félgömböket nem kell púposra tölteni, éppen csak tele legyenek, majd egy kevés töltelékkel kettesével összeragasztjuk a félgömböket. Az aromákat 1-1 kis tálba öntjük, és foltokban megkenjük vele a barack felületét. Azonnal kristálycukorba forgatjuk a sütiket.

Ostya levelekkel díszítjük.

Megjegyzés:

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!