Őszi kaland (cukormentes) torta

Őszi kaland (cukormentes) torta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a csokis piskótához:
  • 20 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 20 g zabpehelyliszt
  • csipet só
  • 10 g (2 csapott evőkanál) sovány holland kakaópor
  • 40 g eritrit
  • 2 tojás
  • ½
  • zacskó sütőpor
  • a szegfűszeges narancszseléhez:
  • 1 narancs
  • 4-5 szem szegfűszeg
  • 1 evőkanál zselatinpor
  • a narancshab krémhez:
  • 3 narancs
  • 250 g mascarpone
  • 2 dl habtejszín (30% zsírtartalmú)
  • 70 g eritrit
  • 6 lapzselatin
  • 3 narancs reszelt héja
  • a díszítéshez:
  • ½
  • narancs leve
  • 1 teáskanál zselatinpor
  • 4 kocka 70%-os cukormentes étcsokoládé
  • reszelt mandula
  • 20 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 20 g zabpehelyliszt
  • csipet
  • 10 g (2 csapott evőkanál) sovány holland kakaópor
  • 40 g eritrit
  • 2 db tojás
  • ½ zacskó sütőpor
  • 1 db narancs
  • 4-5 szem szegfűszeg
  • 1 evőkanál zselatinpor
  • 3 db narancs
  • 250 g mascarpone
  • 2 dl habtejszín (30% zsírtartalmú)
  • 70 g eritrit
  • 6 lapzselatin
  • 3 db narancs reszelt héja
  • ½ db narancs leve
  • 1 teáskanál zselatinpor
  • 4 kocka 70 %-os cukormentes csokoládé
  • reszelt mandula

Elkészítés:

A csokis piskótához a tojások sárgáját kihabosítjuk az eritrit felével. A tojások fehérjét az eritrit maradék felével habosra felverjük. A sárgájához spatulával óvatosan hozzákeverjük a tojáshabot, majd fokozatosan hozzászitáljuk a kakaóporral, sütőporral, sóval elkevert lisztet.

Egy 20 cm átmérőjű tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, beleöntjük a tésztát és 170 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.

Egy darab narancs kifacsart levét 4-5 darab szegfűszeggel felforraljuk. Leszűröm, majd hagyjuk 1-2 percet hűlni, és hozzákeverjük az 1 evőkanál zselatint. Egy 10 cm átmérőjű kerek műanyagformába öntjük és hagyom megdermedni.

Amíg a zselé dermed, összeállítjuk a narancskrémet: a 3 narancsot alaposan megmossuk, a héját lereszeljük, majd a levüket kifacsarjuk.

Egy nagy tálban kemény habbá verjük a habtejszínt. Egy másik tálban elkeverjük a mascarponet az eritrittel, anarancslével, és a reszelt narancshéjjal.

A zselatinlapokat 5 percre hideg vízbe áztatjuk, ezután kinyomkodjuk és felmelegítjük, majd óvatosan és fokozatosan eldolgozzuk a mascarponés krémbe. Mindehhez szépen fokozatosan adagoljuk a tejszínhabot is.

A csokis piskóta közepére ráhelyezzük a megdermedt szegfűszeges narancszselét, majd a mascarpones narancskrémet és 2-3 óra alatt a hűtőben kidermesztjük.

Amíg dermed a hűtőben, addig elkészítjük a díszítést: szilikonformába (szívecskés) öntjük a zselatinos narancslevet (kb. 1 óra alatt teljesen megdermed).

Vízgőz fölött a cukormentes csokiból 4 kockát felolvasztunk és 3 babérlevélre ecsettel rádolgozzuk. Amikor a csoki megdermed, lehúzzuk a babérlevélről a „csokileveleket”. A torta szélét és kicsit a szélét a tetején megszórjuk reszelt mandulával, majd 12 darab narancs zselés szívecskével és középen 3 csokis levéllel díszítjük.

Megjegyzés:

A receptet Varga Diána küldte be. Köszönjük!