Őszi gyümölcsös szelet

Őszi gyümölcsös szelet
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a lapokhoz:
  • 30 dkg finomliszt
  • 10 dkg házi zsír
  • 5 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 4 evőkanál házi tejföl
  • 6 g sütőpor
  • fél üveg meggylekvár
  • az almás piskótához:
  • 2 db tojás
  • 15 dkg cukor
  • 80 ml olvasztott vaj
  • 2 dl tej
  • 24 dkg finomliszt
  • 6 g sütőpor
  • 1 db nagy alma (vagy 2 db közepes)
  • 1 marék durvára vágott dió
  • a tetejére:
  • 2 tojásfehérje
  • 10 dkg porcukor
  • a díszítéshez:
  • csokilapocska
  • (a tepsi 23×34 cm-es)
  • 30 dkg finomliszt
  • 10 dkg házi zsír
  • 5 dkg porcukor
  • 2 db tojássárgája
  • 4 evőkanál házi tejföl
  • 6 g sütőpor
  • fél üveg meggylekvár
  • 2 db tojás
  • 15 dkg cukor
  • 80 ml olvasztott vaj
  • 2 dl tej
  • 24 dkg finomliszt
  • 6 g sütőpor
  • 1 db nagy alma (vagy 2 db közepes)
  • 1 marék durvára vágott dió
  • 2 db tojásfehérje
  • 10 dkg porcukor
  • csokilapocska

Elkészítés:

A tésztalapok hozzávaliból könnyen nyújtható tésztát gyúrunk, majd ketté osztjuk és egyenként tepsi méretre kinyújtjuk. Az egyiket a sütőpapírral fedett tepsibe fektetjük és bőven megkenjük meggylekvárral. Rátesszük a másik lapot.

Az almás piskótához az almát a reszelőnk durvább részén lereszeljük, a tojásokat a cukorral habosra keverjük. A lisztet, sütőport elkeverjük, hozzáadjuk az olvasztott vajat, majd apránként felváltva a tejet és a sütőporos lisztet. Utoljára a durvára vágott diót és az almát keverjük hozzá. A tepsiben várakozó tésztára öntjük és elsimítjuk.

180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (kb. 40 perc). Sütés közben a tetejét alufóliával letakarjuk, hogy meg ne égjen.

A megsült tésztát egy tálcára borítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk róla, majd egy másik tálcát a tetejére téve visszafordítjuk.

A sülés végénél a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, majd a megsült forró sütire kanalazzuk, és hagyjuk, hogy teljesen megszáradjon a tetején a hab.
(Én másnap szeleteltem fel.)

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Megjegyzés:

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!