Osterpinze (húsvéti kalács)

Osterpinze (húsvéti kalács)

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

Hozzávalók 10 darab 6 cm átmérőjű kis kalácshoz:

  • 25 dkg finomliszt
  • 5 dkg porcukor
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 2 egész tojás
  • 1 evőkanál rum
  • 5 dkg puha vaj
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1/2 teáskanál vanília-kivonat

Elkészítés:

A tejet felmelegítem és felfuttatom az élesztőt benne.

Közben a liszthez, hozzáadom a csipet sót, a maradék cukrot, fűszereket. 1 tojás sárgáját félreteszek a tészta kenéséhez, a másik egész tojást a tojásfehérjével, valamint a rummal kis tálban enyhén felverem.

A már felfuttatott élesztőt a lisztes keverék közepére öntöm, hozzáadom a maradék langyos tejet, és dagasztani kezdem. Hozzáadom a puha vajat, majd a rummal kevert tojást. 10-12 perc alatt fényes, puha tésztává dolgozom.

Nagyjából 45-50 perc alatt meleg helyen a duplájára kelesztem.

Egy közepes méretű gáztepsit sütőpapírral borítok. A megkelt tésztát átgyúrom, hosszúkás hengerré formálom, 10 egyenlő részre darabolom. Minden darabból kis gömböket formálok, szép sorban elhelyezem őket az előkészített tepsin. A félretett tojássárgáját kissé felverem, ezzel megkenem mindegyik tetejét, jégcukorral megszórom.

170 fokon 30-35 perc alatt világosra sütöm.

Neked ajánljuk