Oroszkrém torta

Oroszkrém torta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • 3 x 2 tojás
  • 3 x 6 dkg cukor
  • 3 x 6 dkg liszt
  • 3 x 0,5 evőkanál víz
  • 3 x fél evőkanál olaj
  • 3 x fél teáskanál sütőpor
  • a krémhez:
  • 20 dkg cukor
  • 6-7 dl habtejszín
  • 5 tojássárgája
  • 4,5 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg csomag mazsola
  • 1 csomag zselatin rum vagy rumaroma
  • (a tortaforma 26 cm-es)
  • 6 db tojás
  • 18 dkg cukor
  • 18 dkg liszt
  • 1,5 evőkanál víz
  • 1,5 evőkanál olaj
  • 1,5 teáskanál sütőpor
  • 20 dkg cukor
  • 6-7 dl habtejszín
  • 5 db tojássárgája
  • 4,5 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg csomag mazsola
  • 1 csomag zselatin rum vagy rumaroma

Elkészítés:

Egymás után három piskótalapot készítünk: a tojássárgáját jól kikeverjük. A tojásfehérjét felverjük, apránként hozzáadjuk a cukrot, a sárgáját, a olajat és a vizet fokozatosan csurgatjuk a fehérjéhez és keményre verjük. A liszthez adjuk a sütőport, majd fakanállal óvatosan belekeverjük a habhoz (vigyázva, hogy ne törjön össze a hab.)

A tortaformát sütőpapírral kibéleljük, beleöntjük a piskótatésztát és 190 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Ezt megismételjük még kétszer. (Én minden lapot külön sütök, de van, aki egy nagy magas tortaformában egyszerre készíti el a tésztát, és vágja kihűlés után három felé.)

A krémhez a tojássárgáját a cukorral jól kikavarjuk, hozzáadunk 3 dl hideg tejet és nagyon lassú tűzön felfőzzük, közben állandóan keverjük. A tűzről levéve a vaníliás cukrot belekeverjük. A maradék tejben a zselatint felolvasztjuk és a krémhez hozzákeverjük.

A mazsolát a rumba vagy aromába beáztatjuk. Kb. 4 dl tejszínt kemény habbá verünk, majd a már kihűlt krémhez keverjük. A többi habot díszítésre használjuk.

Összeállítjuk a piskótát: az alsó lapra krém kerül megszórva mazsoláva, jön a következő lap, amit ugyanígy bevonunk krémmel és megszórjuk mazsolával, majd ráhelyezzük a harmadik piskótalapot. A krémmel megkenjük a tetejét és az oldalát is, majd pár órára hideg helyre tesszük.

Ízlés szerint tejszínnel, gyümölccsel, csokoládéval díszítjük.

Megjegyzés:

A receptet Kiss Imréné Magdi küldte be. Köszönjük!