Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 narancs
  • 2 tojás
  • 3 dkg élesztő
  • kb. 5 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • A töltelékhez:
  • 50 dkg orda
  • 5 ek. tejszín
  • 20 dkg cukor
  • 1 narancs leve
  • 1 kk. vanília aroma
  • 1 csésze cukrozott narancshéj
  • A locsoláshoz:
  • tej
  • aromák
  • 50 dkg liszt
  • 30 dkg cukor
  • 1 narancs
  • 2 tojás
  • 3 dkg élesztő
  • 5 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 50 dkg orda
  • 5 ek. tejszín
  • 1 narancs
  • 1 kk. vanília aroma
  • 1 csésze cukrozott narancshéj

Ordakrémes-narancsos csiga

Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges

Elkészítés:

Az ordát habosra keverjük a tejszínnel, a cukorral, 1 narancs levével, 1 kiskanál vanília aromávall és kávéscsészényi apróra vágott cukrozott narancshéjjal.

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a csipet sót, a cukrot, a narancs reszelt héját, a tojásokat és összekeverjük.

Közben egy tálkában felfuttatjuk az élesztőt 2 deci langyos tejben, amibe kiskanál cukrot és 3 kanál lisztet is keverünk. Ráöntötjük a megkelt kovászt a lisztes egyvelegre, majd fakanállal dagasztani kezdjük, apránként hozzákeverve az olvasztott vajjal elkevert kevés langyos tejet. Tejet annyit kell tenni, amennyitől kemény, de dagasztható tésztát nem kapunk.

Az egész masszát deszkára borítjuk és tovább dagasztjuk, majd liszttel megszórjuk, letakarjuk egy konyharuhával, és meleg helyen 1 órát kelesztjük.

2 részre osztotjuk a tésztát, fél centi vastagságúra kinyújtjuk, megkenjük az ordás töltelék felével, majd szorosan felcsavarjuk.

2,5 centis szeleteket vágunk a tekercsből, és behelyezzük őket a sütőpapíros tepsibel. Az oldalukat olvasztott vajjal kenjük meg.

Tepsiben hagyjuk még fél órát kelni, majd rózsaszínűre sütjük őket. Mikor majdnem kész, meglocsoljuk kevés cukros tejbe öntött rózsavízzel.