Orchidea szelet

Orchidea szelet
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a lapokhoz:
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 3 tojássárgája
  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dl tejföl
  • fél citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 6 g sütőpor
  • 1 csipet só
  • a mákos réteghez:
  • 20 dkg darált mák
  • 10 dkg cukor
  • 1 dl forró tej
  • 1 db alma
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 kávéskanál fahéj
  • a kókuszos réteghez:
  • 3 tojásfehérje
  • 10 dkg cukor
  • 15 dkg kókuszreszelék
  • a krémhez:
  • 80 g vanília ízű pudingpor
  • 5 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 20 dkg vaj
  • a tetejére:
  • mák ízlés szerint
  • kókuszreszelék ízlés szerint
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 3 db tojássárgája
  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dl tejföl
  • fél db citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 6 g sütőpor
  • 1 csipet
  • 20 dkg darált mák
  • 10 dkg cukor
  • 1 dl forró tej
  • 1 db alma
  • fél db citrom reszelt héja
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 3 tojásfehérje
  • 10 dkg cukor
  • 15 dkg kókuszreszelék
  • 80 g vanília ízű pudingpor
  • 5 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 20 dkg vaj
  • mák
  • kókuszreszelék

Elkészítés:

A lapok hozzávalóit kb. 2 dl tejföllel összegyúrjuk, majd három részre osztjuk. 2 rész marad világos, a harmadikhoz belegyúrjuk a maradék tejföllel a kakaóport.

A mákos részhez a mákot a forró tejjel leforrázzuk, hozzákeverjük a cukrot, a reszelt almát, fahéjat és a citrom reszelt héját.

A kókuszos részhez a fehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, majd a kókuszreszeléket hozzákeverjük.

Egy 23×34 cm-es tepsit sütőpapírral kibéleljük. Az aljára nyújtunk egy világos lapot. Erre terítjük a mákos tölteléket. Befedjük a másik világos lappal. Több helyen villával megszurkáljuk, hogy a gőz sütés közben távozni tudjon. Erre jön a kókuszos rész, amit szépen elsimítunk, majd a kinyújtott kakaós lappal beborítjuk. Ezután is megszurkáljuk a tésztát, és 180 fokra melegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. (Vigyázzunk, hogy ki ne szárítsuk!)

A megsült tésztát egy nyújtó lapra kiborítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk róla, majd egy tálcát a tetejére téve, visszafordítjuk, és kihűlni hagyjuk.

A pudingporokat a cukorral, tejjel csomómentesre keverjük, felfőzzük, majd kihűtjük. A vajjal kihabosítjuk és a tésztára kenjük. Ízlés szerint mákkal, kókuszreszelékkel díszítjük.

Pár órát vagy egy éjszakát hűtőben pihentetjük, utána szeleteljük.

Megjegyzés:

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!